Menu

Maak van je hond geen hotdog

Het wordt weer 30 graden vandaag op sommige plekken in Nederland. Heerlijk weer om te zwemmen, wandelen of zonnen. Maar met deze hoge temperaturen liggen ook gevaren op de loer. Zo kan de temperatuur in de auto snel oplopen, met alle gevolgen van dien.

Hond uit hete auto gehaald‘, ‘Vergeten peuter dood in hete auto‘ en ‘Vergeten baby in snikhete auto overleden‘. Ieder jaar weer komen dit soort tragische verhalen in het nieuws. Onoplettende ouders en baasjes die hun kind of huisdier vergeten in de auto.

ZIE OOK: Indrukwekkende waarschuwing: zo voelt het in snikhete auto

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat gemiddeld 37 kinderen per jaar overlijden aan oververhitting in de auto. In Europa zou het gaan om gemiddeld 20 slachtoffers per jaar.

Zo heet kan het worden in de auto:

Temperatuur buiten Autotemperatuur na 10 minuten Autotemperatuur na 30 minuten
24°C 34°C 43°C
30°C 40°C 48°C
32°C 43°C 51°C

Huisarts Job Nievaart legt uit dat mensen veel eiwitten in het bloed hebben. “Als reactie op de hitte gaat ons lichaam eerst transpireren. Als de temperatuur boven de 42 graden komt, gaan deze eiwitten stollen. Bij volwassenen duurt het heel wat uur voordat je hele lichaam 42 graden is. Maar bij baby’s en kinderen gaat dat sneller omdat ze simpelweg een kleiner oppervlakte hebben.”

Viervoeters in de auto
De politie lanceerde vorig jaar de campagne ‘maak van uw hond geen hotdog’, om mensen bewust te maken van de snel oplopende temperaturen in de auto. Toch komen er ieder jaar meldingen binnen van honden die zijn achtergelaten in auto’s. De politie waarschuwt ook dit jaar. Het achterlaten van een hond in een snikhete auto is bovendien strafbaar.

Bij honden loopt de temperatuur nog sneller op dan bij baby’s. Zij kunnen de warmte niet kwijt. “Honden transpireren niet door de huid maar door hun voetzolen. In een auto is er geen mogelijkheid om de voetzolen te verkoelen, dus zal bij een hond de temperatuur sneller oplopen dan bij een mens”, zegt Nievaart.

ZIE OOK: Zo help je je huisdier door de hitte heen

Bron: RTL nieuws

Marcel Oosterveld

Na een mooie carrière als International Account Manager is Marcel nu al ruim 10 jaar Marcel Oosterveld met Maranondernemer. Begonnen op een zolderkamer is zijn videoproductie bedrijf uitgegroeid tot een nationaal succesvol bedrijf met zelfs zo af en toe buitenlandse opdrachten. Marcel is een beelddenker, een liefhebber van techniek en van alles waar een stekker aan zit of waar een batterij in kan. De combinatie van commerciële, creatieve en technische talenten heeft hem gebracht waar hij nu is.