Menu

Over smaak valt niet te twisten

 

Jack en Ruud zijn druk in de weer. Ze zijn net terug van de winkel en hebben nog even snel de laatste lekkere dingetjes in huis gehaald voor de feestdagen. Ruud en Jack pakken uit dit jaar! Zowel op eerste Kerstdag als op tweede Kerstdag gaan ze weer genieten van een paar heerlijke maaltijden. Als klap op de vuurpijl staat er ook nog een barbecue gepland op oudejaarsavond.

Zowel Ruud als Jack de Russel zijn echte smulpapen. Jack heeft altijd de voorkeur voor een combinatie van Pens&Hart Compleet met Farm Food HE Schotse Zalmolie en Ruud vindt een Ribeye van de barbecue het einde. Nu hoor ik u denken “barbecueën tijdens de kerst en de jaarwisseling!?” Jazeker, bbq’en tijdens de feestdagen is helemaal hot! Ruud heeft ook als toetje een lekkere Schotse Whisky met een niet al te hoog alcoholpercentage onder de boom gelegd. Ik hoor u denken… “wanneer gaan we het nu eens over smaak hebben en wat heeft een laag alcoholpercentage hiermee te maken?”

In mijn voedingsspreekuur had ik het al over de smaakpapillen. Dit zijn eigenlijk een soort sensortjes die van nature aanwezige stoffen (smaakmakers) in voeding kunnen detecteren. Deze smaakmakers komen soms beter tot hun recht en zijn beter te detecteren door de papillen als ze zich een natte of vette omgeving bevinden. Ik had al gezegd dat Jack de voorkeur heeft voor een combinatie van vers vlees en Farm Food HE met Zalmolie. Natvoer (in dit geval vers vlees) wordt over het algemeen als smakelijker ervaren door honden omdat de smaakmakers in het vocht sneller gedetecteerd worden door de smaakpapillen.

Maar waarom vindt Jack dan toch ook de brokken met Schotse Zalmolie net zo lekker? Vis heeft van nature een relatief sterke geur en daardoor een sterke smaak. De smaakmakers zijn opgelost in de olie. Doordat ze zijn opgelost kunnen ze wederom weer makkelijk gedetecteerd worden in de mond. Dit verklaart ook Waarom Ruud zijn Ribeye helemaal het einde vindt. Ik weet niet of u wel eens een Ribeye heeft gegeten of gezien? Dit is een heerlijk stuk vlees waar behoorlijk wat vet aan zit. Over het algemeen wordt Ribeye door steakliefhebbers als één van de lekkerste vleessoorten beschouwd. Dit komt omdat de meeste smaak in het vet zit. Dus, wat je ook doet ter voorbereiding van de kerst-barbecue: laat alsjeblieft het lekkere vetrandje aan het vlees zitten!

Ruud en ik hebben heel wat met elkaar gemeen. Hij weet wat lekker is. Ik ben namelijk ook fan van whisky en Ribeye. Maar je moet er wel voorzichtig mee zijn. Ik gaf net al aan dat de whisky die Ruud onder de boom heeft liggen niet zo hoog is in alcoholpercentage. Het is namelijk zo dat je je smaakpapillen ook tijdelijk uit kunt schakelen. Zou je bijvoorbeeld meteen een whisky nemen met extreem veel alcohol (60% is geen uitzondering in whiskyland) dan zijn je smaakpapillen in 1 klap verdoofd en proef je niets meer van dit heerlijke levenswater. Wees ook voorzichtig met je Ribeye. Deze moet zeker niet te heet zijn. Ook dan krijgen je smaakpapillen het zwaar te verduren en kun je niet meer genieten van dit edele stuk vlees.

Namens ons hele team wens ik u fijne feestdagen en een gelukkig 2017

P.s. geniet met Ma(ar)te(n)!

Brandon Baker