Menu

De Whippet

24 december 2016

 

De Whippet is een combinatie van spierkracht en sterkte, hij is gebouwd voor snelheid en is een hond voor zowel een huiselijke als sportieve omgeving. Het is een zachtaardige hond die speels en levendig is.

Antwoorden van een baasje

Waarom heeft u destijds voor dit ras gekozen?

Omdat ze zo rustig zijn in huis, maar erg sportief buiten. Ze blaffen erg weinig en zijn schone honden die niet veel vachtverzorging nodig hebben

Is dit ras naar uw mening een ras voor beginnende baasjes of baasjes met ervaring?

Prima beginnershond, ze kennen weinig dominantie

Wat is nu zijn of haar favoriete bezigheid? (spelen, rennen, zwemmen)

In huis: slapen met een hoofdletter! Buiten: alles qua sportiviteit, fietsen, spelen, rennen en zwemmen zolang het maar uitdagend is en samen met de baas.

Heeft de hond een vacht die snel of langzaam droogt wanneer deze nat is geworden?

Snel droog, is ook erg kort. Ruikt ook vrijwel niet.

Wat is vanuit uw eigen ervaring nu echt iets waar men op moet letten bij de aanschaf van dit ras?

Dat de ouders onderzocht zijn op erfelijke afwijkingen (hart en ogen), van een serieuze fokker afkomt die de pups en de moederhond in huis heeft en veel tijd besteed aan de socialisatie. Ze zijn gevoelig voor teenblessures door hun snelheid.

Wat maakt dit ras nu het allerleukste, allermooiste ras ?

Dat ze de rust in huis zelf zijn, maar een zeer sportieve hond buiten. Eigenlijk krijg je dus twee honden in één!

Zou u nog wat tips en tricks voor potentiële baasjes?

Bedenk je goed dat een Whippet een hond is die jaagt op zicht. Ziet hij iets in de verte dat zijn interesse heeft dan kan hij daar snel door getriggerd worden om heen te gaan. Door hun snelheid leggen ze ook in korte tijd een behoorlijke afstand af en door hun snelheid is hun remweg ook langer. Ze zien een obstakel in hun weg wel, maar kunnen soms niet meer op tijd remmen waardoor ze er tegenaan lopen. Dit kan dus ook een auto zijn. Het ras is dus niet geschikt om in een klein stadsparkje los te laten, ze hebben de ruimte nodig.  Een Whippet heeft niet zoals veel mensen vaak denken heel veel beweging nodig om gelukkig of rustig te zijn, het zijn ook geen honden die gefokt zijn voor langdurige inspanning zoals sommige andere werkhonden. Ze hebben genoeg aan een keer per dag even lekker los rennen en/of andere sportieve bezigheden, maar echt geen uren.

En omdat de Whippet vrijwel geen onderhuids vet heeft en een heel korte beharing heeft het snel koud, een jasje is bij koude gure dagen geen overbodige luxe. De kou weerhoud ze er echter niet van om heerlijk buiten te willen rennen en bewegen.

Brandon Baker