Menu

Hele snelle honden

24 december 2016

 

Rudy, Nadja, Tessa, Moran’s Beef, Indian Summer, Fred, ,Felicetty , Killapeppe, Schimanski. U zult wel denken wat zijn dit voor namen. Dit zijn de namen van Greyhounds die de top van Nederland en Europa bereikt hebben in de windhondenrensport. Deze honden zijn opgegroeid bij ons in Son en Breugel. Natuurlijk vergeet ik er een aantal, en ook de andere rassen heb ik nu niet vernoemd, maar dan wordt de lijst erg lang.

De SEWR is een club met mensen die van 1 ding houden… Zijn of haar hond(en)! Daar doen ze werkelijk alles voor. De hond komt op de eerste plaats dan pas de sport, maar het is mooi dat de hond er erg veel plezier aan beleefd.

Ik begon zelf met het rennen toen ik 12 jaar oud was. Mijn ouders vroegen wat ik graag wilde hebben als verjaardagscadeau. Ik zei doe maar een hond. Omdat ik al opgroeide met windhonden was de keuze snel gemaakt. Mijn vader fokte zelf een nestje en daar kwam mijn eerste hond uit. Blue Boy, vernoemd naar de grote hond van mijn vader. Het was geen toppertje, maar lief was ie wel. Zo leerde ik al vroeg wat verantwoording was en dat ik er altijd voor de hond moest zijn. Ik loop al meer dan 30 jaar rond op de baan en heb veel gezien en ik hoopte altijd dat ook ik eens een grote kampioen in bezit kon hebben. Nou in 2013 gebeurde het. In dat jaar werden wij Nederlands en Europees Kampioen met de hond Schimanski. Ook andere grote internationale wedstrijden won hij. Dit kregen we voor elkaar door veel ervaring, niet van onszelf alleen, maar ook door ervaringen van andere mensen. Leren doe je altijd! En natuurlijk moet je ook talent in handen hebben.

Nu lopen we met Ricco, een heel fijn hondje die af en toe voor verassingen zorgt. Daarnaast hebben we nog een pup, die al erg bekend is in Nederland en België: Jaapie.

Terug naar het rennen. Voordat men met een hond deel mag nemen aan wedstrijden moet de windhond aan de volgende eisen voldoen, ten eerste moet u uw hond kennis laten nemen op de baan, vervolgens moet hij leren om met andere honden te kunnen lopen, daarvoor krijgt hij een voorgoed rond verklaring. Dan moet u uw hond inenten en natuurlijk een kopie van zijn stamboom hebben. Zonder stamboom mag uw hond niet meedoen.  In Nederland kan men met een windhond naar een renbaan. Op de SEWR site staan bij de links alle adressen van alle renbanen in Nederland.

Brandon Baker