Menu

Hormonen en vitamine B na de bevalling

 

Brenda, een trouwe klant van ons, belde mij op en vroeg om hulp, want haar labrador Sarah kreeg allemaal plekjes (bultjes) op haar lichaam na bevallen te zijn van haar twee pups. Dat zou wel eens met de vitamine B te kort kunnen maken, zei ik. Moederhond geeft natuurlijk ook tijdens de dracht vitamine en mineralen door aan de pups.

Hormonen & vitamine, wat heeft dat nu met elkaar te maken… daar zorgt toch de hypofyse voor?!

Dat is ook zo, de hypofyse wordt ook wel de regelneef van het lichaam genoemd om de hormoonhuishouding op peil te houden en elk lichaamsdeeltje , dat een rol speelt bij de voortplanting aan te sturen.

Tijdens de dracht gebeurt er veel in het lichaam en dat was bij Sarah, natuurlijk ook het geval. Zij had twee pups, die daardoor alle ruimte in de baarmoeder kregen om goed te kunnen groeien. Daardoor moesten de pups met een keizersnede gehaald worden. In de meeste gevallen wordt er na de keizersnede een antibiotica toegediend, waardoor de opname van vitamine B in het lichaam tijdelijk wordt verstoord.

Na de bevalling moet het lichaam helemaal herstellen om weer de hormoonhuishouding in balans te krijgen. In sommige gevallen, zoals bij Sarah, ontstaat er een enorme disbalans. Één van de oorzaken was, dat ze tijdens de dracht een tekort heeft opgebouwd aan vitamine B. Belangrijkste vitamine zijn onder andere vit B 6 en B12.

Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, speelt een belangrijke rol bij een aantal belangrijke functies in het lichaam, waaronder ; het  afweersysteem.

Tevens wordt daardoor de hormoonhuishouding op peil, werkt het positief  op zenuwstelsel, de bloedaanmaak en ook goed voor de vacht/huid. Wanneer het (gevoelige) B-6 onvoldoende aanwezig is, is ook de opname van B-12 verstoord en deze heeft weer een nauwe samenwerking met foliumzuur. Ga zo maar door.

Daarom was het voor Sarah erg belangrijk om meteen te starten met een vitamine B complex om zo een goede ondersteuning te bieden voor haar hormoonhuishouding en het herstel van de huid. Al snel zagen we bij haar verbetering en had ze geen last meer van bultjes!

Klik hier voor meer over Sarah’s zwangerschap!

Brandon Baker