Menu

25 km per uur met je hond!

 

Hardlopen was mijn passie en het hebben van een eigen hond was mijn droom. Dat je samen met je hond kon gaan hardlopen als team en eventueel ook nog in wedstrijdverband, weet ik pas sinds vijf jaar. Canicross heet deze sport; afkomstig uit de sledehonden sport om zo ook in de zomer de honden te kunnen trainen. De ‘musher’ moet dan wel ook in goede conditie zijn!…  Afhankelijk van het type hond, zijn/haar kracht, snelheid en uithoudingsvermogen kun je vaak een hoger tempo lopen als wanneer je zonder hond zou kunnen hard lopen. Altijd leuk toch!

Zelf ben ik begonnen met een Rhodesian Ridgeback, een super krachtige en sportieve hond waarbij wij snelheden in het begin van de wedstrijden haalden van 25 km per uur. Maar ook met minder ‘PK’ word je lekker vooruit getrokken en uiteraard moet je zelf ook meelopen. Belangrijk is dat de hond een goed passend tuig aan heeft en dat jezelf een loopgordel draagt zodat je handen vrij blijven en deze in de normale hardloophouding mee kunt bewegen. Het tuig en de gordel wordt verbonden met een elastieke lijn zodat grote schokken zo veel mogelijk vermeden worden.

Het allerleukste aan canicross is dat je het echt samen doet met je allerbeste maatje. Jij geeft de commando’s en de hond heeft de verantwoordelijkheid om voorop te lopen en op de commando’s van jou snel te reageren. Omdat de meeste (grotere) honden graag trekken is die ’techniek’ meestal makkelijk aan te leren. Lastiger zijn vaak de commando’s link/rechts/rustig en stop. Maar oefening baart kunst. Wanneer je samen met een ervaren canicrosser kunt trainen gaat het leerproces sneller: de hond ziet dan precies wat hij/zij moet doen en kan dit volgen.

Zelf heb ik al veel mooie belevenissen met mijn honden meegemaakt vanwege de sport canicross. We lopen wedstrijden in binnen en buitenland en de trainingen blijven ook altijd bijzonder leuk en uitdagend.  Door een probleem met mijn voet was ik een tijdje ‘uit de running’ wat betreft canicross, maar om mijn honden in goede conditie te houden ben ik met ze gaan steppen en bikejoren (mountainbiken met de hond). Ook deze takken van sport komen nog in beeld bij HondenTV en Annemarie gaat zelfs beide zelf proberen! Voor meer informatie over al deze sporten kun je kijken op de website: www.canicrossnederland.nl

Brandon Baker