Menu

Ik erger me groen en geel…

 

Kent u die uitdrukking? Tegenwoordig zijn veel consumenten heel bewust bezig met hun gezondheid en eten ze alleen maar of zoveel mogelijk gezonde natuurlijke voeding. Persoonlijk vind ik het een hele goede zaak dat er zoveel aandacht is voor deze beweging en dat mensen meer bewust worden. Ik zeg ‘beweging’ omdat het zeker geen trend is. Want als een natuurlijk merk, zoals dat van ons, al sinds 1982 op de markt is, dan is er zeker geen sprake van een trend.

Maar goed, waar ik me wel groen en geel aan erger is het feit dat er nog zoveel voeders en snacks op de markt verkrijgbaar zijn die ondanks de beweging die nu gaande is toch nog alle kleuren van de regenboog hebben. Het hele kleurenspectrum komt voorbij. Maar waarom nou toch…? Als ik er zo over nadenk, dan weet ik het eigenlijk ook wel. De producent wil een bepaalde suggestie wekken.

Ik wil graag even een testje met u doen. De antwoorden staan onderaan deze blog dus niet stiekem eerst de antwoorden bekijken. Zo moeilijk is deze test niet. Een snack met wortel is ……. gekleurd, een hondenkoekje met zalm is …….. gekleurd, een hondenbrok met erwten en spinazie is …….. gekleurd en het brokje met ‘vers’ rundvlees is ……. gekleurd.

Natuurlijk zullen deze ingrediënten in een bepaalde mate in het product zitten, maar vaak in lagere hoeveelheden, zodanig laag dat ze in ieder geval geen effect hebben op de kleur. Om een bepaalde suggestie te wekken wordt er gebruik gemaakt van kleurstoffen. Het gebruik van natuurlijke kleurstoffen is tot daar aan toe, maar helaas worden er tot op heden nog steeds veel synthetische (onnatuurlijke) kleurstoffen gebruikt.

Maar heeft de hond nu werkelijk iets aan de kleurstoffen in zijn eten? We hebben tijdens de uitzending gezien dat een hond de kleuren die veel gebruikt worden in snacks heel anders ziet dan wij. Probeer het anders zelf eens! Download de app (klik hier) en houdt eens wat gekleurde snacks of voer voor de camera van de telefoon of tablet.

Zal een hond eerder voor een kluifje kiezen, omdat deze roze is of groen? Misschien gaan we dat ook nog wel een keer onderzoeken! Ik weet eigenlijk wel zeker dat een hond er werkelijk niets aan heeft of zijn eten bruin is of pimpelpaars. Sterker nog: het zou zelfs een negatief effect kunnen hebben. Ik refereer even aan het feit dat sommige kinderen hyperactief of agressief worden van bepaalde kleurstoffen in snoep en eten. Helaas is hier nog weinig onderzoek naar gedaan bij honden, maar ook dat is zeker interessant om eens te bekijken! Maar om gewoon het zekere voor het onzekere te nemen is het net zo makkelijk om te kiezen voor snacks en voer zonder kleurstoffen. Uw hond ziet het verschil echt niet! Bij de hond gaat het om de smaak.

Okay, dan volgen nu de antwoorden. Hey… zeg! Eerst de test doen voordat je naar de antwoorden gaat kijken. Dat hadden we toch afgesproken?? Om het een klein beetje moeilijker te maken heb ik de letters van de kleur in een andere volgorde gezet: ejnaro, ezor, neorg en door……

Brandon Baker