Menu

De darmflora opbouwen na Giardia

Wist u dat ook bij honden de wisselwerking tussen lichaam en geest cruciaal  kan zijn voor de gezondheid en dat dit nogal eens wordt onderschat? Wij kijken daarom altijd naar totale plaatje. 

AUTEUR: ANNELIE DE JONGE – VOEDINGSEXPERT FARM FOOD HONDENVOEDING

Op een bepaald moment nam mevr. Visser contact met ons op over haar hond Twirre, die steeds maag- en buikkrampen had en ’s nachts onrustig was. Tevens gaf ze aan dat hij elke keer tijdens de wandeling naar links wilde i.p.v. naar rechts. Waarom Twirre naar links ging in plaats van rechts had te maken met het feit dat honden nog dichtbij zichzelf en de natuur staan en weten wat wel en niet goed voor ze is. Twirre koos om naar links te gaan omdat dat de korte route was naar huis.. Wat zou u in dit geval doen als u buikpijn heeft (we weten allemaal hoe pijnlijk dat kan zijn) kiest u dan voor de korte route of juist voor de lange?!!

Uit het enorme medisch dossier van Twirre bleek al gauw dat hij heel veel medicatie kreeg, waaronder maagzuurremmers, antibiotica en ook nog prednison om te proberen de misselijkheid te verhelpen. Bij Twirre werkte dit totaal niet, echter werden niet alleen de (eventuele) slechte bacteriën  gedood, maar ook de goede…!! Hierdoor ging de mogelijkheid tot het goed verteren van het voedsel en daardoor ook de weerstand van Twirre achteruit en stond de weg open voor de parasiet “Giardia”. Zoals in de blog van Maarten al is omschreven, ging het hier niet zo maar om een gewone parasiet! Giardia kan namelijk heel wat schade aanrichten in het lichaam!!

Ook omdat Twirre hypoallergene voeding kreeg (voeding waarvan de voedingsstoffen allemaal in kleine stukjes zijn geknipt) en ook geen maagzuuremmers meer kreeg, moesten wij heel voorzichtig omschakelen. Reden is dat het lichaam de vertering zelf weer moet gaan doen en hoe langer dit niet goed mogelijk is geweest, hoe voorzichtiger je moet zijn. Maag- en darmstelsel hebben als het ware op non actief gestaan (vergelijk dit met een machine die een tijd stil heeft gestaan).

Gelukkig  zorgde het verse vlees Farm Food Fresh Rundvlees snel voor verbetering en ging de weerstand met sprongen vooruit. Giardia leek bedwongen. Om de darmflora verder op te bouwen moesten we langzaam de Rundvlees Compleet verminderen en de Pens en Hart Compleet van Farm Food Fresh vermeerderen om zo Twirre’s darmstelsel te laten wennen aan meer goede bacteriën. In de Pens en Hart Compleet zitten nml. veel goede bacteriën, die de darmflora verder opbouwen.

Darmflora kun je vergelijken met de fundering van je huis. Wanneer daarin scheuren ontstaan valt je huis ook om. Darmflora is erg belangrijk voor het lichaam en hoe sterker de darmflora, des te beter de gezondheid van uw hond! De darmflora zorgt namelijk voor opname en verteerbaarheid van voeding, weerstand, hormoonhuishouding en helpt bij ontgiften van lichaam, dit laatste in samenwerking met de lever, etc.

Toch bleef Twirre onrustig ’s nachts en hoorde je de vermoeidheid van mevr. Visser in haar stem, als je haar aan de telefoon had. Wat wil je ook… gebroken nachten en op de bank slapen, dat heeft menigeen over voor zijn of haar hond, maar dat hou je geen maanden vol.

Door de gesprekken, die ik met mevr. Visser had gevoerd, kwamen wij er achter dat Twirre angst had in het donker!  Iedereen kent wel het spreekwoord wel “Dat ligt hem zwaar op de Maag.” Om de kern van het probleem op te lossen, was het belangrijk om iets aan de angst te doen! Daarvoor heb ik iets natuurlijks geadviseerd, namelijk Bach Bloesem therapie. Bach Bloesem therapie kan een heel mooi middel zijn om emoties en gemoedstoestand ondersteuning te bieden en zelfs problemen op te lossen. Dit gaf bij Twirre een innerlijke rust en zekerheid, waardoor hij (in combinatie met een bedlampje), ’s nachts door sliep!

Ik kan mij nog heel goed herinneren dat, toen Twirre niet meer bang was in het donker ik mevr. Visser adviseerde weer in haar eigen bed te gaan slapen en haar rust te pakken. Ze had daar best wel moeite mee , maar belde mij de volgende dag dat Twirre had doorgeslapen, maar dat zij toch enige tijd op de trap had gezeten om te horen hoe het ging met Twirre.

Mevr. Visser… petje af.. wat u voor uw hond Twirre heeft gedaan!!

Lees hier het verhaal over Twirre

Annemarie Bruning