Menu

Coronaspeurhond mogelijk inzetbaar op festivals

17 februari 2021

|In Duitsland zijn speurhonden getraind om coronabesmettingen op te sporen. Uit onderzoek kwam naar voren dat de neus van deze honden voor 94% betrouwbaar zijn. Nu is de vraag of dat deze honden ook ingezet kunnen worden bij festivals en concerten

De speurhonden worden getraind om het coronavirus in menselijk speeksel te kunnen ruiken. De cellen van gezonde mensen zouden anders ruiken dan de cellen van besmette personen. De honden zijn voor zo’n 94% betrouwbaar in het ruiken van wie besmet is en wie niet. Volgens Holger Volk, hoofd van de dierenkliniek waar de honden worden opgeleid, kunnen de honden zelfs het verschil ruiken tussen mensen met corona-symptomen, en mensen die het hebben zonder hier iets van te merken.

Er zijn veel enthousiastelingen waaronder minister-president van de Duitse staat Nedersaksen: Stephan Weil. Hij was onder de indruk van dit onderzoek en wil deze speurhonden inzetten bij de zogenaamde haalbaarheidstudies. Deze studies onderzoeken en analyseren de potentie van een project. Dus voordat de honden in het dagelijks leven ingezet kunnen worden, kunnen er bijvoorbeeld onderzoeken gedaan worden bij testfestivals.

Festivals

Begin februari werd bekendgemaakt dat de eerste testfestivals waarschijnlijk al in maart worden gehouden. De perfecte kans om de getrainde honden in te zetten. Als dit succes oplevert dan biedt dit ook kansen voor de festivalzomer. Eerder werd al gespeculeerd over vaccinatiebewijzen of verified status bij ticketmaster, grootschalig testen en sneltests. Als de testfestivals bewijzen dat het inzetten van de speurhonden een verschil kan maken, kunnen de honden ook zeker ingezet worden tijdens de festivalzomer.

Bron: Festileaks


Benieuwd hoe deze speurhonden worden opgeleid? Check de video hieronder:

Annemarie Bruning