Menu

Bij deze 5 hondenrassen bijna geen last van hondenallergie!

| Dat je allergisch bent voor honden wil gelukkig nog niet zeggen dat je alleen een slang of goudvis als huisdier kunt hebben. Ook jij kunt een hond in huis nemen. Met deze hondenrassen gaat allergie voor honden vaak goed samen!

Bij de een wel en bij de ander niet?

Hoe kan het dat je bij de ene hond wel een niesaanval krijgt en dat je de andere rustig kunt aaien? Dat heeft met de rui en het verlies van huidschilfers te maken. Alle honden verliezen haar, maar bij sommige rassen duurt de haargroeiperiode net iets langer. Daarom verliezen ze minder haren en laten ze bijna tot geen huidschilfers los. Deze dieren noemen we ook wel hypoallergeen.

Geen enkel dier is 100% antiallergeen. Maar deze rassen zijn een stuk fijner voor mensen met een allergie.

Poedel

Een Poedel heeft misschien wat extra verzorging nodig, maar hun fijne, dichte kroesvacht verliest amper haar. Vooral de kleine Toypoedel zou minder allergenen produceren. Daarnaast zijn er nog wat kruisingen die ook goed samen gaan voor allergiepatiënten, zoals de Labradoodle, Goldendoodle en de Schnoodle.

Maltezer

Je zou het niet gelijk denken, maar deze harige vriendjes zijn erg allergievriendelijk. Maltezer ook wel Maltezer Leeuwtjes hebben een ivoorkleurige en erg een zachte vacht. Dat in een scheiding steil naar beneden valt. Doordat de haren er lang over doen om te groeien verliest de Maltezer amper haar. Daarom is hij uiterst geschikt voor mensen met een hondenallergie.

Chinese naakthond

Het zit al in de naam, naakthonden zijn zo goed als helemaal haarloos. Ze hebben soms nog enkele pluimpjes haar op hun kop, poten en staart. Naast dat de Chinese naakthond weinig haar heeft is deze ook erg aanhankelijk en kan hij goed overweg met kinderen. En dat hij volgens sommigen niet als het knapste hondenras wordt gezien, maakt jou niet uit, toch?

Yorkshire Terriër

Ook dit kleine hondje behoort tot de groep van hypoallergene hondenrassen. Hij verliest geen haar, maar zijn vacht heeft wel veel verzorging nodig. Door de lange wilde haren wordt het aangeraden om zijn vacht dagelijks te borstelen. Dan is het beste om die klus aan iemand over te laten aan iemand zonder hondenallergie.

Bichon Frisé

Ze zijn wit, grijs, of crèmekleurig van kleur en lijken op de Maltezer, maar de Bichon Frisé is net iets groter. Deze schattige en lieve familiehond beschikt over een dubbele vacht. Die vacht bestaat uit een buitenlaag dat donzig en krullend is, maar ook een onderlaag die dode haren vasthoudt, deze vallen daarom niet op de grond. Dat is natuurlijk handig voor iemand die allergisch is. Maar let op: de krullende vacht van de Bichon Frisé moet goed verzorgd worden en ook regelmatig gekamd worden. Dit moet, zodat de dode haren niet gaan samenklitten op de huid.

Annemarie Bruning