Menu

Begraven, cremeren of opzetten?

26 maart 2021

|Steeds vaker overwegen huisdiereigenaren de optie om hun huisdier op te laten zetten. Zo laat de familie Meiland hun overleden hond Bommel opzetten. Bij het bedrijf Bouten & Zoon, waar ze al honderd jaar dieren opzetten, merken ze dat de populariteit toeneemt.

“Wij merken dat steeds vaker mensen informatie bij ons inwinnen. Het is opeens een serieuze optie geworden om je dier na zijn of haar overlijden op te laten zetten”, zegt preparateur Wesley Kevenaar. Hij vertelt zijn klanten wel dat ze er goed over na moeten denken. “Het is een heel precies en intensief proces dat veel tijd kost. Het is niet zomaar iets.”

Honderd uur per hond

Preparateurs gaan zorgvuldig en precies te werk om iemands huisdier zo levendig mogelijk te maken. “Wij proberen de uitdrukking en de ziel terug te brengen”, legt Kevenaar uit. Het kost allemaal heel veel tijd. Per hond is hij zo’n honderd uur bezig.

Hoe gaat het opzetten in zijn werk?

“Prepareren leer je door het te doen. Er is niet echt een opleiding voor, je moet het jezelf aanleren. Het is echt ambacht. Tegenwoordig heb je hulp van het internet, maar het handigst is om gewoon met iemand mee te draaien. Taxidermie is een oud-Grieks woord voor het verplaatsen van de huid. Dat is kort door de bocht ook wat je doet. Je vilt het dier. Je haalt de huid van het lichaam af. Die gaat over een nieuwe mal die we met de hand maken. Zo’n mal wikkelen we vaak van houtwol of maken we van purschuim.”

Hoeveel kost zoiets?

” Dat verschilt natuurlijk per dier, maar het opzetten van een hamster begint bijvoorbeeld bij 195 euro. En bij een hond moet je denken aan 1000 euro, maar dat verschilt natuurlijk heel erg per hond. We kijken niet naar alleen de soort maar ook aan hoe het dier eraan toe is. Het duurt bijvoorbeeld langer om een hond mooi te maken die ziek is geweest. Met een hamster zijn we ongeveer drie maanden bezig. En een hond duurt zo’n zes tot acht maanden.

Bron: www.hartvannederland.nl en www.omroepgelderland.nl


Annemarie Bruning