Menu

Wintertips van Actievehonden.com

Wintertips

Tip1 : Knip de van haren tussen de tenen van uw hond

Knip tussen en onder de tenen/voetzooltjes de haren weg, dat verkleint de kans dat er sneeuw tussen gaat zitten. Het sneeuw smelt en wordt dan eWT1en klein ijs bolletje wat vast gaat zitten tussen de teentjes, dit doet vaak erg zeer! Vaak wil een hond dan ook niet meer lopen. Vaseline smeren helpt soms en anders kunt u de hond hondenschoentjes aan trekken. Let op dat u goede schoentjes koopt en dat deze niet nat worden om bevriezing van de poten te voorkomen.

Bij honden met lange haren kan dit ook in de haren gebeuren,
doe bij deze honden een jasje aan om dit te voorkomen, of laat de hond niet door de sneeuw lopen. Trek deze ijsbollen niet van de hond af maar knijp ze kapot. De ijsbollen blijven vastzitten aan de haren, wanneer u trekt dan doet het zeer en kunt u de haren ermee uit trekken.

Tip 2 : Smeer de voetzooltjes in met vaseline of trek je hond schoentjes aan

Er zijn meerdere redenen waarom u uw hond schoentjes laat dragen:

  1. Uw hond heeft gevoelige voetzooltjes en deze gaan vaak een snel kapot.
  2. Uw hond heeft een allergie voor een bepaalde plant of grassoort.
  3. Uw hond is geopereerd aan de voet en deze moet schoon blijven.
  4. Uw hond heeft last van zout tussen de pootjes en krijgt vaak kloofjes.
  5. Uw hond heeft wanneer het sneeuw last van sneeuw/ijsbollen tussen de tenen.
  6. Uw hond gaat mee op een wandelvakantie en u loopt over scherpe bergpaden.
  7. Uw hond gaat mee op een wandelvakantie en loopt veel over asfalt, asfalt kan zowel heel koud als heel heet zijn waardoor de hond zijn pootjes verbrand of besc
    hadigd.
  8. Uw hond gaat met u mee canicrossen/hardlopen/fietsen en hij/zij loopt veel over het asfalt.

Tip 3: Let op ZOUTvergiftiging wanneer er gestrooid is

Wanneer er gestrooid is met zout moet u uiteraard ook uw hond uitlaten.

Bij thuiskomst ruikt de hond dat er zout en vuil aan zijn poten of op zijn vacht zit en gaat zichzelf schoonlikken, de kans bestaat dan dat uw hond te veel zout binnen krijgt.

Dit kan echt levensbedreigend zijn!

De klachten kunnen tot 72 uur na het oplikken van het zout beginnen op te treden, vaak begint het met diarree en of braken, maar het kan ook neurologische problemen geven. Bij twijfel altijd de dierenarts bellen en overleggen.

U kunt dit voorkomen door de pootjes en of vacht even af te spoelen bij thuiskomst. Liefst met lauwwarm water om “wintervoeten” tegen te gaan. De poten kunnen bij temperatuurwisselingen net zoals bij onze handen en voeten gaan tintelen. Vergeet daarbij niet om de buik van de hond ook even zoutvrij te maken.

Ook kunt u de hond hondenschoentjes aantrekken en een jasje tijdens het lopen of badjas bij thuiskomst aantrekken.

Tip 4: Voorkom dat je hond nat wordt

Als je hond nat wordt raakt hij of zij eerder onderkoelt. Om te voorkomen dat je hond nat wordt kun je hem een regenjas aantrekken.

WT4

Tip 5: Laat je hond niet over het ijs lopen

Wanneer het zo koud is dat er een ijslaagje op de sloten komt, moet u goed opletten dat uw hond niet het ijs op gaat. Uw hond kan niet inschatten hoe dik het ijs is, de kans bestaat dan dat uw hond er doorheen zakt. Laat uw hond er pas op wanneer u en anderen er ook op kunnen dan is het ijs dik genoeg. Bij het dooien moet u uiteraard weer goed opletten dat uw hond het ijs niet opgaat.

Het is ook opletten geblazen wanneer er geschaatst word. Schaatsijzers zijn net messen en vlijmscherp, houdt er ook rekening mee dan schaatsers ook kunnen vallen of uitglijden en dat dan de schaatsen een gevaar vormen voor uw hond (en of kinderen)

Tip 6: Houd je hond warm

De meeste honden wonen het merendeel van de dag in huis en daar staat de verwarming aan, lekker, maar een nadeel is dat de honden dan geen goede wintervacht krijgen.

Dat geeft doorgaans geen problemen tenzij het in Nederland echt koud wordt. Dan is onze huishond daar niet op gebouwd, wanneer de hond even kort naar buiten moet is het ook geen probleem tenzij de hond niet naar buiten wil gaan van de kou.

Heeft uw hond een dubbele vacht of een enkele vacht?

Sommige honden hebben een enkele vacht en andere hebben een dubbele vacht met onderwol,  honden met een dubbele vacht kunnen beter tegen de kou omdat dat beter isoleert. Honden met een enkele vacht kunnen het wel erg koud krijgen zeker met kou in combinatie met regen en of wind.

Heeft een pup of een kleine hond het sneller koud?

Ja, pups hebben nog een dunne vacht en nog geen vetlaag en koelen sneller af, ook kleine honden koelen in vergelijking met grotere honden veel sneller af.WT6

Gaat u in de kou trainen of een lange wandeling maken en moet de hond daarna een tijdje in de kou stil liggen?

Tijdens wandelingen  en na wedstrijden op de wat koudere dagen in het jaar moet u ook beseffen dat wanneer een hond actief is geweest en dan buiten lang moet stilstan dat de hond dan heel snel afkoelt! Dit is niet fijn voor de hond maar ook niet goed voor de
spieren en gewrichten.

Ook natte honden koelen erg snel af, laat deze nooit in de kou liggen.

Op wintersport vakantie met de hond?

Wanneer u met de hond naar het buitenland gaat waar het behoorlijk kouder is of kan zijn dan in Nederland dan doet u er wel verstandig aan om een goede jas achter de hand te hebben die u zo nodig aan kunt doen.

Welke redenen zijn er nog meer om een hond een jasje aan te doen?

Er zijn honden die door ziekte of medicatie hun vacht verliezen, of hun lichaamstemperatuur niet meer goed op peil kunnen houden.

Honden met artrose vinden en lekkere warme jas erg fijn, met kou zijn de gewrichten pijnlijker en stijver dan wanneer het warm is. Wanneer de hond het warm krijgt tijdens het lopen dan worden de gewrichten soepeler omdat er dan meer smering tussen de gewrichten komt.

Waar voldoet een goede hondenjas aan?

Een goede jas voldoet aan een aantal eisen, hij moet bij een regen en winterjas water- en winddicht zijn. Hij moet ademen, anders kan de hond zijn overtollige warmte niet kwijt! En de jas moet uiteraard goed aansluiten.

Tip 7 : Denk aan de verlichtingWT7

Als je op het tuig of om de halsband een lampje plaatst bij de hond dan verlies je hem nooit uit het oog tijdens een wandeling in de sneeuw of als het donker is.

Tip 8 : Laat de hond geen sneeuw eten

Wanneer de hond veel sneeuw op eet kan de hond behoorlijke maag en darmklachten krijgen. Met veel buikpijn en diarree tot gevolg. Heeft uw hond dit toch gedaan en maakt de hond een zieke indruk en wil de hond niet meer eten? Bel dan met de dierenarts voor overleg

Tip 9: Pas op met dieren en Anti-Vries

U heeft vast al de anti vries al klaar staan om te gaan gebruiken. Enkel is dit voor veel dieren en met name bij honden en katten een gevaar, het vergif ruikt en smaakt erg lekker! Laat dit nooit thuis op een plek staan waar uw dier bij kan.

Op de een of andere manier is anti vries onweerstaanbaar lekker voor uw dier, maar is ook bij hele kleine hoeveelheden al erg giftig. Let ook op de parkeerplaatsen waar er eventueel antivries op de grond gelekt is.

Annemarie Bruning