Menu

Pas op met kaarsen!

11 november 2021

10 november 2021

Het klinkt misschien als een open deur, kaarsen kunnen gevaarlijk zijn voor je hond. Hij kan stikken in de lont bijvoorbeeld. Toch is het goed om er bij stil te staan wat de gevolgen kunnen zijn, het kan bijvoorbeeld bepaalde allergische reacties verklaren. Maar erger nog: een onschuldig lijkende geurkaars (ruikt voor een hond als een snoepje) kan uiteindelijk schade aan lever en/of zenuwstelsel veroorzaken.

Het reukvermogen van een hond is sterker dan dat van de mens. Het is dan ook handiger dat als je hond bijvoorbeeld astma heeft of een verminderde ademhaling sowieso geen geurskaarsen aan te steken. 

Als je een kaars aansteekt en je hond begint te niezen, hoesten, krijgt traanogen of een piepende ademhaling dan kan het goed zijn dat dit komt door de kaars en dan vooral de stof die vrijkomt. In veel kaarsen zit paraffine, bijvoorbeeld in waxinelichtjes. Het kan op termijn, bij regelmatig gebruik, de longen, hersenen en zenuwstelsel aantasten, zowel bij mens als dier. 

En de lont wordt vaak met kleine stukjes metaal in de kaars vastgezet, die scherp kunnen zijn en van binnen schade aanrichten als je hond dit eet. 

Kortom pas op met kaarsen, zet ze buiten bereik van je hond & gebruik het liefst of biologische kaarsen als soja, kokos of bijenwas, of een led-kaars.

Bron: Margriet en doggo.nl

Annemarie Bruning