Menu

Vuurwerkangst bij honden

24 december 2016

Honden en vuurwerk: Wees een wijze baas!

Veruit de meeste honden hebben een hekel aan vuurwerk. En terecht. Het lawaai, de geur, alles rondom vuurwerk laat de alarmbellen rinkelen bij dieren. En laten we eerlijk zijn: vuurwerk ís ook gevaarlijk!

Als honden het zelf voor het zeggen hadden, vertrokken ze medio december naar een rustiger oord en kwamen ze 2 januari pas weer terug. Helaas zit dat er voor de meeste honden niet in en moeten ze aan het vuurwerk geloven. Stel je eens voor dat je deze dagen 10 keer beter ruikt en hoort dan normaal, hoe zou je dan het vuurwerk ervaren? Precies! Heel onaangenaam. Bedenk dat een hond vele malen meer ruikt en hoort dan wij!

Hoe weet je of je hond bang is voor vuurwerk?

Leer stress-signalen bij je hond herkennen. Veel mensen hebben geen idee hoe ze kunnen zien wanneer hun hond bang is. Let op gedrag als:

  • Lage houding, oren plat of opzij
  • Lippen aflikken, ook wel tongelen genoemd
  • Hijgen (zonder het warm te hebben)
  • Geeuwen (zonder moe te zijn)
  • Overdreven alert zijn
  • Nerveus en onrustig rondlopen
  • Niet willen eten
  • Weglopen

5 don’ts: dingen die je absoluut niet mag doen!

1. Gebruik geen Vetranquil

Nog niet zo lang geleden werd dit middel door veel dierenartsen voorgeschreven bij vuurwerkangst. Gelukkig gebeurt dit nog maar zelden. Vetranquil is namelijk een spierverslapper en als je dit aan je hond zou geven, kan hij niet meer bewegen en wegkruipen als hij daar behoefte aan heeft. De hond lijkt rusitg in zijn mandje te liggen, maar in feite is de hond nog steeds doodsbang voor het vuurwerk! Het lijkt voor het baasje dus alsof dit middel werkt, maar dat is allerminst het geval! Dit medicijn kan zelfs een averechts effect hebben, dus gebruik het alsjeblieft niet!

2. Pas de techniek “flooding” niet toe

Je hoort wel eens dat het goed is om de hond te confronteren met zijn angst. Flooding is a.h.w. het onderdompelen in hetgeen waar de hond bang voor is. Dit kan de angst alleen maar verergeren met alle gevolgen van dien.

3. Geen groepscursus vuurwerktraining

Omdat het heel belangrijk is om de stress-signalen bij een hond goed in de gaten te houden is het geen goed idee om dit in groepsverband te doen. Een instructeur kan onmogelijk iedere hond individueel in de gaten houden. Het kan dan gebeuren dat een hond zo bang wordt dat de angst alleen maar verergert.

4. Overdreven veel aandacht schenken aan de angst

Schiet niet door in je behulpzaamheid. Natuurlijk moet je je hond helpen door je hond te laten merken dat je er voor hem bent. Maar voorkom dat je overdreven gaat troosten, knuffelen en aaien, want hiermee wakker je het angstgedrag alleen maar aan. Behandel je hond niet als slachtoffer met uitspraken als “Ahhh wat erg allemaal, dat vuurwerk is ook zooo eng!” Hiermee bevestig je de angst.

5. Negeren van de angst

Wat is dan wel de bedoeling? Laat de hond lekker tegen je aanliggen als hij daar behoefte aan heeft. Probeer hem af te leiden en gedraag je opgewekt. Als je hond fysiek contact zoekt, biedt dat dan ook aan. “Kom er maar lekker bij liggen hoor!”

Welke voorbereidingen kun je treffen?

De ideale bezigheid om 12 uur

Bereid van tevoren een aantal leuke en ingewikkelde hersenwerkspelletjes voor voor je hond! Het zal hem afleiden van het geknal.

Op tijd in huis halen: je kunt je hond ook zijn favoriete snack geven, een gevulde kon of een heerlijke kluif. Op deze manier is het hond bezig met iets anders en hopelijk vergeet hij dan voor even de geluiden om hem heen.

Wat kun je op de dag zelf doen?

Je hond uitlaten op oudejaarsdag?

Op veel plekken in ons land begint men al vroeg met het afsteken van vuurwerk. Als jouw hond bang is voor vuurwerk dan is het een kwelling om naar buiten te gaan. Dwing je hond niet!

  • Houd de wandelingen kort
  • Wandel desnoods op een afgelegen plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken
  • Kies een tijdstip waarop het rustig is

De avondwandeling kun je desnoods geheel overslaan en de hond alleen even snel in de tuin laten plassen.

Bach bloesem Rescue Remedy kan een ondersteuning zijn voor honden met vuurwerkangst. Lees hier meer over Bach bloesems.

bron: Doggo 

Annemarie Bruning