Menu

Hormoonproblemen of darmproblemen?

 

Auteur: Annelie de Jonge – voedingsexpert Farm Food Hondenvoeding

Iedere teef wordt meestal twee maal per jaar loops. Het lichaam wordt als het ware voorbereid op een eventuele zwangerschap. Net als bij vrouwen kan de ene hond meer last van de hormonen hebben dan de andere. De hond Eefje (Hollandse Smous) had ook heel erg last van deze periode.. Ze werd er letterlijk en figuurlijk ziek van… Ze kreeg heel erg last van diarree en overgeven.

Schijnzwangerschap was bij haar (volgens de dierenarts) de oorzaak van haar klachten. Waarom wordt een hond eigenlijk schijnzwanger? De hond en de wolf lijken in het basisgedrag nog steeds heel erg op elkaar. Alleen de Alfa wolventeef (de hoogste in de roedel) is bevoorrecht om pups te werpen. Andere wolventeven hebben als taak om de alfateef te ondersteunen, zodat ze na de bevalling van haar pups zo snel mogelijk herstelt. Daarom is het mogelijk dat andere teven in de roedel ook melk produceren om de pups te voorzien van melk (schijnzwanger) en zo de taak van de alfateef, als moeder over te nemen… Onze honden, ondanks dat ze de alfateef niet meer hoeven te ondersteunen, kunnen nog wel schijnzwanger worden.

Om terug te komen op Eefje: bij haar kwamen de problemen niet voort vanuit de hormonen, maar vanuit de darmen. De darmen/darmflora waren niet sterk genoeg om alle voedingsstoffen op te nemen, waardoor de processen in het lichaam stagneerden.

Darmflora is belangrijk voor o.a. de vertering van voedsel, opname voedsel, ondersteuning van de lever, hormoonhuishouding. Wanneer er een verstoring is in de darmflora, dan kan dat een zeer negatief effect hebben op de totale gezondheid van de hond. Wanneer men kijkt naar de wolven dan bestaat hun voeding uit de maag en darmen van hun prooidier. Daarin zitten veel goede bacteriën, die ervoor zorgen dat de darmflora van de wolven sterk en gezond blijft.

Alle droogvoeders zijn steriel, vanwege het productieproces en bevatten daarom niet deze goede bacteriën, die de darmflora van de hond nodig heeft. Omdat ze steriel zijn voegen ze niets toe aan de opbouw en onderhoud van de darmflora. Wanneer een hond te weinig darmflora heeft, dan kan het zo zijn dat de vertering van de hond niet optimaal is en daardoor niet alle voedingsstoffen verteerd worden en dat kan leiden tot allerlei problemen.

Meestal wordt er dan een antibiotica voorgeschreven om de eventuele darminfectie te behandelen. Een nadeel daarvan is dat antibiotica niet alleen de slechte bacteriën vernietigt, maar ook de goede. Juist deze bacteriën zijn nodig om de problemen van gevoelige darmen op te lossen en zo de processen in het lichaam weer te herstellen.  Door Eefje de goede bacteriën te geven ( Farm Food Fresh Pens en Hat compleet) werd de kern van het probleem opgelost.

Lees hier de blog van Marie-José

Eefje en Juultje waren deze week te gast in de studio, waar we het ook met Marie-José kort hebben gehad over het probleem.

Brandon Baker