Menu

Pas op giftige stoffen!

Welke voedingsstoffen zijn giftig voor een hond?

In aflevering 8 van HondenTV heb je in de jaarlijkse check gehoord van Annemarie dat bepaalde voeding (-sstoffen) giftig is / zijn voor een hond.

Druiven & Rozijnen

Zo zijn bijvoorbeeld druiven enorm giftig bij een hoeveel hij van ongeveer 20 gram per kilogram lichaamsgewicht, rozijnen zijn giftig bij 3 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Hierdoor kunnen acute nierfalen optreden, ofwel het stoppen van het werken van de nieren.

Symptomen zijn braken, niet willen eten, rillen en sloomheid. Binnen 24 tot 72 uur na het eten van druiven of rozijnen kunnen de nierfalen optreden.

Neem dan ook direct contact op met de dierenarts bij een vermoeden hiervan of wanneer je hond druiven of rozijnen heeft binnengekregen.

Chocolade

Chocolade of eigenlijk cacao bevat theobromine. Dit is giftig en tast het hart en zenuwstelsel aan. Het ligt wel aan de hoeveelheid theobromine, pure chocolade bevat bijvoorbeeld veel meer theobromine dan witte chocolade. Symptomen zijn te zien vanaf 20 mg theobromine per kilogram lichaamsgewicht. Lichtere honden krijgen dan ook sneller problemen dan zwaardere honden bij het eten van de zelfde reep chocolade.

Symptomen kunnen zijn dat de hond rusteloos wordt, veel moet plassen en braken, dat hij rilt en zelfs epilepsie is mogelijk.

Uien en Knoflook

Ook zijn verschillende allium soorten zoals uien, bieslook, prei en knoflook niet goed voor honden, door stoffen die in planten voorkomen en omgezet worden in schadelijke stoffen. Ook verhitte en gedroogde vormen kunnen schadelijk zijn.

Let op! Ook producten waarin bijvoorbeeld uienpoeder zit!

De giftige stoffen komen vrij als een hond ui-achtigen eet, dit zorgt voor schade aan de rode bloedcellen en kan zorgen voor bloedarmoede.

Symptomen kunnen zijn dat een hond sloom wordt, een snelle ademhaling en of hartslag krijgt, bleke slijmvliezen en donkergekleurde urine heeft. Daarnaast wil de hond mogelijk niet eten en voelt hij zich niet lekker. Deze symptomen kunnen binnen 24 uur ontstaan , maar ook binnen een paar dage, afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid.

Eieren

Eieren zijn een goede bron van eiwitten! Maar rauwe eieren bevatten het enzym avidine, dat zorgt ervoor dat vitamine B8 slecht wordt opgenomen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een slechte huid en vachtproblemen. Naast het enzym kunnen rauwe eieren ook salmonella bevatten.

Wanneer eieren boven de 70 graden celcius worden verhit wordt de avidine afgebroken en kan de hond het ei wel eten.

Dus wanneer je een ei geeft aan je hond, geef hem dan een gekookt ei!

Zelf eten samenstellen

Het zelf samenstellen van eten , rauw of gewoon, kan heel ongezond zijn voor een hond. Aangezien de juiste verhoudingen van voedingsstoffen niet gegarandeerd kunnen worden.

Zeker bij jonge honden is het af te raden zelf een dieet samen te stellen zonder advies van een voedingsexpert. Verkeerde voeding kan namelijk al snel veel ernstige gevolgen hebben, zoals slechte ontwikkeling van het skelet, slappe botten door een verkeerde calcium/fosfor verhouding en verschillende hartproblemen door te weinig taurine.

Wanneer u hierover vragen heeft kunt u 1 van onze voedingsexperts raadplegen door een mail te sturen naar info@honden.tv of via het vragenformulier op de website.

 

 

 

Annemarie Bruning