Menu

Giardia wordt heel vaak nog onderschat

Schrijver: Annelie de Jonge – Voedingsexpert Farm Food Hondenvoeding

Acht jaar geleden toen ik net begon bij Farm Food stond de kennis over giardia letterlijk en figuurlijk in de kinderschoenen. Men wist niet wat het was en dat het zoveel schade kon aanrichten aan de maag en de darmen. “Wij ontwormen onze honden toch!?” was vaak de reactie die wij te horen kregen. Dat klopt en dat is ook wel goed, maar bij de meeste ontwormingsmiddelen werd/wordt deze parasiet niet bestreden. Daardoor kreeg giardia de kans om zich te verspreiden door heel Nederland en behoort giardia nu tot één van de meest voorkomen problemen die wij bij Farm Food binnen krijgen.

U zult wel denken; “waarom werd dat niet bestreden met ontwormingsmiddelen?” Dat was toentertijd heel simpel, want giardia kwam in Nederland niet of nauwelijks voor en waarom zou je het dan bestrijden?

In Zuid-Europese landen kwam/komt deze parasiet wel voor, vanwege de heerlijke temperaturen en het warme water. Daarom zien wij heel vaak dat honden, die geïmporteerd worden uit deze landen, wel besmet zijn met giardia. Voordat deze honden naar Nederland komen worden ze wel zorgvuldig getest op allerlei ziektes en hierin wordt giadia ook meegenomen. Echter vanwege het feit dat giardia een heel hardnekkige parasiet is, kan het zelfs voorkomen dat het niet wordt geconstateerd tijdens een ontlastingsonderzoek, terwijl er wel een besmetting in de darmen zit. Het is in 9 van de 10 gevallen ook niet herkenbaar aan de ontlasting. Na de reis, die enorm veel stress veroorzaakt, komt de parasiet in actie of tot uiting.

Honden die het meeste gevaar lopen zijn vooral jonge pups en honden die een slechte weerstand hebben (veroorzaakt door stress, ouderdom of ziekte). Uw hond kan giardia oplopen door in contact te komen met het eten of drinken van besmet voedsel of water en door rechtstreeks contact met ontlasting van besmette dieren. Het is van essentieel belang om de weerstand van uw hond zo hoog mogelijk te houden om kans op besmetting of herbesmetting te voorkomen. Daarin speelt de darmflora een heel belangrijke rol! Dit moet wel voorzichtig worden opgebouwd, omdat men niet weet hoe groot de besmetting is geweest en of er eventueel schade is aangericht. Daarom is het belangrijk dat we voorzichtig beginnen met vers vlees, Farm Food Fresh Rundvlees compleet, waarvan de eerste twee dagen het vlees 2 seconden onder gedompelt wordt in heet water, om het vlees minder rauw te maken en zo de darmen tot rust te brengen. De volgende drie dagen geeft u Farm Food Fresh Rundvlees Compleet rauw.

Omdat veel ontwormingsmiddelen niet de giardia parasiet bestrijden adviseren wij om Panacure of Metrazol aan uw hond te geven.

Heeft uw hond last van wisselende ontlasting variërend van spuitpoep tot koeienvlaai en af en toe vast, waar ook veel slijm en/of bloed bij zit, dan is de kans groot dat hij last heeft van giardia. Omdat er bij een giardia-besmetting voorzichtigheid geboden is als het gaat om de voeding raden wij u aan om – in het belang van uw hond – contact op te nemen met onze voedingsexperts. Dit kan via het contactformulier op de website.

 

Annemarie Bruning