Menu

Lekker puzzelen

14 januari 2017

Auteur : Maaike Aanraad – Dandy Dog

Ja zeker! Een hondenpuzzel is één van de leukste cadeautjes die je jouw trouwe viervoeter kunt geven. Het versterkt de band tussen jullie door het samenspel, je hond wordt mentaal uitgedaagd – wat nodig is want je hond is gewoon slim (ja, ook die van jou) – en eigenlijk het allerbelangrijkste is dat het leuk is. Dat zou het tenminste wel moeten zijn!

Regelmatig raken honden gefrustreerd omdat ze gewoon niet snappen hoe het spel gespeeld moet worden, maar zoals met kinderen moet een spel worden uitgelegd. Honden kunnen geen gebruiksaanwijzing lezen, maar ook niet elke hond leert op dezelfde manier, of even snel. Een nieuwe puzzel geheel gemonteerd en vol geurend lekkers voor de hond neerzetten is als je eerste cryptogram voorgeschoteld krijgen terwijl je nog niet eens een kruiswoordpuzzel weet op te lossen.

Een puzzel leer je aan in stapjes, BABYstapjes! Soms met millimeters, en soms iets meer en elke techniek vraagt weer een andere aanleermethode. Maar het vergt ook inzicht van jou in jouw hond: Hoe leert hij/zij? Wat zijn de stresssignalen? Wanneer is jouw hond gefrustreerd – herken je dat bij jouw hond? En raakt je hond gefrustreerd, help dan door het blokje op te tillen of het laadje open te trekken; beter geholpen dan gefrustreerd!

Tip: Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding, een rustige ruimte zonder andere honden, mensen katten, dieren, enz.  en bestudeer zelf eerst – zonder hond er bij – de puzzel en zorg dat JIJ weet hoe het werkt.

Alvast veel speelplezier!

Brandon Baker