Menu

Is de Rottweiler eigenlijk wel echt een gezinshond? | Deel 6

 

De Rottweiler behoort tot de rasgroep “pinschers, schnauzers,
molossers en Zwitserse sennenhonden”. Het is een imposante hond die vaak wordt aangeschaft als waak- en verdedigingshond.

De Rottweiler is één van de oudste hondenrassen die zijn oorsprong heeft in de  tijd van de Romeinen. Tegenwoordig is de rottweiler best wel populair. Ik denk dat het ermee te maken kan hebben dat er, zoals ik er tegenaan kijk, anders met de honden is gaan fokken, dat het steeds meer een gezinshond is geworden in de afgelopen twintig jaar.

Het ras is van nature moedig, zelfverzekerd en stabiel. Het is een hond die staat voor zijn gezin. Dat dat soms uit de klauwen loopt is niet eens zo gek als je kijkt naar de oorsprong van deze hond en naar de rastypische eigenschappen.

Gelukkig is er in de fok meer op sociaal gedrag gefokt zodat mensen ook buiten het gezin als vertrouwd ervaren kunnen worden en daarnaast is het fijn dat de trainingmethodieken enorm veranderd zijn.

In de tijd dat ik bij Martin Gaus werkte als hoofdtrainer en we nog wel met de slipketting werkten (LET OP; Martin Gaus en zijn organisatie werken ook al 20 jaar ZONDER straf en dus ook ZONDER SLIPKETTING), was het vaak raak. Ik moest dan vechten met zo’n hond na een correctie. Vroeger was het anders en zag je wel dat de rottweiler niet met zich laat sollen of niet over zich heen laat lopen.

Het is en werklustige hond die van nature waaks is maar die zeker ook geschikt is als gezinshond. Ik wil daar wel wat kanttekeningen bij maken;

  • Het is van belang een rottweiler die je als gezinshond wil houden, aan te schaffen via de rasvereniging of in ieder geval via een fokker die fokt op sociaal gedrag; echte werklijnen zijn weer minder geschikt als gezinshond vind ik.
  • Het proces van socialiseren is belangrijk waarbij de ontwikkeling van lichaam en geest en de uitdaging de basis met vormen.
  • Zorg dat de hond voldoende uidagingen houdt in zijn leven. Ga met de Clickertraining aan de slag en laat hem nadenken, ga speeltjes verstoppen en zet zijn neus aan het werk.
  • Zorg er voor dat je met hem traint en dat het hele gezin weet wat er wel en niet binnen de kaders past van zijn gedrag.

Al met al, onder de juiste voorwaarden en met de juiste achtergrond, is de rottweiler dus een geschikte gezinshond!

Brandon Baker