Menu

De strijd tegen Giardia

 

Honden die besmet zijn met Giardia zouden baat hebben bij graanvrije voeding. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat koolhydraten een goede voedselbron zijn voor deze parasiet! Echter, alles valt en staat met goede afweer (weerstand)! Waarom krijgt de één wel griep en de andere niet?!

Acht jaar geleden (toen ik net begon bij Farm Food) stond de kennis over Giardia letterlijk en figuurlijk in de kinderschoenen en wist ik niet wat het was, dat deze parasiet zoveel schade kon aanrichten aan maag en darmen. “Wij ontwormen onze honden toch”, was vaak de reactie die wij te horen kregen. Dat klopt en dat is ook wel goed, maar door de meeste ontwormingsmiddelen werd/wordt deze parasiet niet bestreden. Daardoor kreeg Giardia de kans om zich te verspreiden door heel Nederland en behoort nu tot één van de meest voorkomen problemen, die wij bij Farm Food te horen krijgen.

Twee jaar geleden nam Joek contact met ons op. Hij had een groot probleem Django zijn hond bleef wissende ontlasting houden. Hij was regelmatig met hem naar de dierenarts geweest. Test Giardia uitgevoerd . Die was negatief. Django kreeg medicatie voorgeschreven om de diarreeverschijnselen een halt te roepen!. Panacure en diarreeremmers waren toch niet de oplossing. Hij bleef de klachten van wisselde ontlasting houden; van waterdun spuitdiarree tot brijige ontlasting, die ook nog enorm stonk!!

Ondanks dat uit de onderzoeken geen Giardia was gebleken, kwamen de verschijnselen (die Joek omschreef ) wel erg overeen. Django had namelijk stinkende ontlasting, die regelmatig wisselde van structuur. Dat zijn wel twee belangrijke kenmerken van Giardia. Vaak zien wij ook dat honden veel slijm en/of bloed bij de ontlasting hebben, of zelfs braken van de misselijkheid met minder eetlust als gevolg. Hierdoor verlaagt de weerstand, waardoor de Giardia parasiet nog harder kan toeslaan.

Het was van essentieel belang om Django’s weerstand op te bouwen en deze zo hoog mogelijk te houden om kans op besmetting of herbesmetting te voorkomen. Dit moest wel voorzichtig, omdat wij niet wisten hoe groot de besmetting bij hem was en of er eventueel al schade was aangericht aan zijn darmen. Hij had immers al Panacure gekregen, die vaak wordt voorgeschreven bij Giardia. Dat is namelijk ook erg belangrijk!

Daarom was het van groot belang om voorzichtig te beginnen met Farm Food Fresh Rundvlees Compleet, waarvan de eerste dagen het vlees (2sec) was ondergedompeld in heet water. Dit laatste om te zorgen dat de darmen even tot rust kwamen. Om de weerstand verder op te bouwen bij Django hadden wij meer goede bacteriën nodig en daarom zijn wij op een gegeven moment Rundvlees Compleet gaan afbouwen en Farm Food Fresh Pens en Hart Compleet gaan toevoegen. Al gauw zagen wij bij Django een enorme verbetering en had hij geen stinkende wisselende ontlasting meer .

Auteur: Annelie de Jonge – voedingsexpert Farm Food hondenvoeding

Django was deze week te gast in de studio, waar we het ook met Joek kort hebben gehad over het probleem.

Brandon Baker