Menu

Huiduitslag en oorontsteking

 

Als er één hond pech gehad heeft in zijn leven is het Cooper wel. Cooper is een Clumber Spaniel, die na een botsing met een andere hond van het ene probleem naar andere ging. Door de botsing liep Cooper een gecompliceerde botbreuk op. Gevolg was dat hij meerdere keren geopereerd moest worden om zo goed mogelijk te herstellen. Om ontstekingen te voorkomen kreeg Cooper antibiotica voorgeschreven met daarbij ook nog een pijnstiller om hem wel in beweging te houden. Logische keuze, echter, tast de antibiotica ook de darmflora aan, die erg belangrijk is voor het lichaam.

Na de operatie merkte eigenaresse Ria Lauwen dat Cooper last kreeg van huiduitslag. Het waren grote plekken op zijn huid, die ook nog gingen ontsteken. Zijn oren waren daarbij ook nog ontstoken. De dierenarts had allerlei testen gedaan en daarbij werd de  oorzaak niet gevonden. Om die reden nam Ria contact met ons op om te kijken of wij via voeding de problemen van de huid zouden kunnen op te lossen.

Wij hebben samen alles doorgenomen en er was een groot nadeel dat wij niet weg konden nemen, namelijk de narcose , pijnstillers en de antibiotica die Cooper na elke operatie kreeg. Die had Cooper nodig om verder problemen aan zijn gewrichten te voorkomen. Het grote nadeel was o.a. de antibiotica (gegeven via de mond) die niet alleen de schadelijke maar ook de goede bacteriën in de darmen doodt. Door de antibiotica werd met regelmaat de opname van vitamine B tijdelijk stilgelegd. Deze is heel erg belangrijk voor de huid en daarom was het van groot belang om de darmflora te herstellen en zo de ontstekingen bij de kern aan te pakken.

Kern van Cooper’s huidprobleem was dat door alle operaties de darmflora ernstig  was aangetast. Hierdoor was de darm niet meer in staat om alle voedingsstoffen, die  lichaam en huid nodig hadden om te herstellen, op te nemen. Daardoor ging Cooper van het ene probleem naar het ander. Door de Farm Food Fresh Pens en Hart Compleet werd de opname en verteerbaarheid verbeterd en kon het lichaam zelf weer de huid herstellen. Tevens was ook van belang bij Cooper om de gewrichten te ondersteunen met Glucosamine-complex. Farm Food bevat ook glucosamine en chondroïtine, echter de hoeveelheid in Farm Food is voldoende voor het onderhoud van de gewrichten bij gezonde honden (aanmaak van nieuw kraakbeen). Bij herstel of andere gewrichtsproblemen heeft het lichaam extra nodig en daarom adviseren wij om nog een extra glucosamine complex te geven. Hierin zit namelijk niet alleen glucosamine, maar ook chondroïtine dat een pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft. Dat laatste heeft als voordeel dat  Cooper minder pijnstillers nodig heeft!

Mocht uw hond antibiotica nodig hebben, dan is het belangrijk om hem/haar in deze periode te ondersteunen met Farm Food Fresh Pens en Hart Compleet samen met een vitamine B Complex om de schade in de darmen zoveel mogelijk te beperken.

Auteur: Annelie de Jonge – voedingsexpert Farm Food hondenvoeding

Lees hier de blog van Ria

Cooper was deze week te gast in de studio, waar we het ook met Ria kort hebben gehad over het probleem.

Brandon Baker