Menu

Een blog “over” gewicht

schermafbeelding-2016-10-28-om-09-33-13

 

En dan sta je voor de spiegel en denk je bij jezelf… goh… Ik zie er toch aardig goed uit. Het afgelopen jaar was even flink doorbijten, meer in figuurlijke zin wel te verstaan, want ik moest minder eten om mijn doel te bereiken. Sinds de laatste uitzending van HondenTV ben ik bijna 25 kg afgevallen en dat heb ik bereikt door minder te eten en meer te bewegen.


Ik hoefde geen gebruik te maken van rare pilletjes of shakes waar geen smaak aan zit. Natuurlijk heb ik niet constant op een houtje hoeven bijten. Een lekkere en verantwoorde snack mocht echt wel! Het klinkt allemaal simpel en dat is het eerlijk gezegd ook. Natuurlijk stond ik er niet alleen voor. Je hebt soms gewoon even een coach nodig die je in de gaten houdt, die je weet te motiveren en die je begeleidt in je afvalrace.

Zo makkelijk kan het ook zijn bij honden die overgewicht hebben. Sinds jaar en dag bestaan er light-voeders met extra vezels, laag in vet of met stofjes die zouden zorgen voor extra vetverbranding. Maar zorgen deze er ook voor dat uw hond echt afvalt?

Tijdens onze adviesgesprekken met hondenbezitters krijgen we vaak te horen dat de hond te zwaar is (onze HondenTV dierenarts bevestigde dit al; bijna 35% van de honden in Nederland heeft overgewicht). Er wordt ons dan altijd gevraagd of we een speciaal dieetvoer hebben, waarop dan ons antwoord is: nee, maar we hebben wel een goed advies voor u en we gaan u begeleiden bij de afvalrace.

Het eerste advies is altijd om uw hond minder te laten eten. Ik weet het, het klinkt super-simpel maar dat had ik al gezegd. Zolang de voeding alle voedingstoffen bevat die de hond nodig heeft (zoals bij Farm Food HE) kan de hoeveelheid voer tot maximaal 25% worden verminderd. De volgende stap is om meer met de hond te gaan bewegen. Hiermee slaat u twee vliegen in 1 klap (wie de hardloopschoen past trekke hem aan). Natuurlijk wil uw hond tussen de maaltijden door niet op een houtje bijten (nou ja… sommige misschien wel, maar daar hebben we het in een andere blog over). Om een eventueel hongergevoel weg te nemen kunt u uw hond het beste na de maaltijd een kauwkluif geven zoals een Rawhide kluif of een hertengewei. Dit zorgt ervoor dat uw hond zich nog gelukkiger gaat voelen omdat er tijdens het kauwen een gelukshormoon (endorfine) wordt aangemaakt.

Als laatste, en dit is één van de belangrijkste stappen, is het zaak dat u zorgt voor een goede begeleiding om u en uw hond te coachen. Op dat moment komen mijn collega’s en ik in beeld. Ik maak maar weer even de vergelijking met mijzelf: ik heb in het verleden helaas mogen ervaren hoe het voelt om een jojo te zijn. In die tijd had ik geen begeleiding en verviel jammer genoeg weer in mijn oude routine. Nu heb ik een coach die me scherp houdt en mij motiveert en er voor zorgt dat ik goed op gewicht blijf en kan ik mij nu weer vastbijten in een lekker stuk vlees met friet en mayo en dat is heerlijk!

Voelt u zich nou net zo gemotiveerd als ik en wilt u uw hond laten afvallen (en misschien ook nog wat aan uw eigen gezondheid doen), neem dan contact met ons op zodat we samen de afvalrace aan kunnen gaan!

Brandon Baker