Menu

De Wetterhoun

21 januari 2017

 

De Wetterhoun is een rashond die veel werd gebruikt bij de jacht op waterwild. Boeren en arbeiders namen deze hond niet alleen mee op de jacht, maar gebruikten hem ook als waakhond en ongediertebestrijder. De Wetterhoun is een rustige hond met een onafhankelijk (eigenzinnig) maar zacht karakter en is de ideale erfhond aangezien hij erg waaks is. De Wetterhoun is een hond die erg graag buiten is.

Antwoorden van een baasje

Waarom heeft u destijds voor dit ras gekozen?

Eigenlijk is dit puur toeval geweest. Onze vorige hond, een Border Collie, verongelukte toen zij twee jaar was. Via haar fokker zijn we toen op het spoor gezet van een Friese Stabij. Hij vertelde dat die een beetje leek op een Border Collie, maar iets minder druk is. Zo kwamen wij in contact met de NVSW (Nederlandse Vereniging Stabij en Wetterhounen) en gingen wij kijken bij de fokkersdag in de sporthal te Zutphen. Daar zagen we de Stabij, maar ook de Wetterhoun. Ons leek dit een uitermate stoere rustige hond. Na de rasomschrijving gelezen te hebben was het voor ons duidelijk dat dit onze toekomstige hond zo worden.

Is dit ras naar uw mening een ras voor beginnende baasjes of baasjes met ervaring?

Dat zou kunnen, maar je moet er als baasje wel tegen kunnen dat de Wetterhoun een heel eigenzinnige hond is, die prima luistert, maar wel op zijn eigen tijd en dus altijd eerst afmaakt waarmee hij bezig is en dan komt hij direct, omdat hij heus wel gehoord heeft dat je hem geroepen hebt.

Wat is nu zijn of haar favoriete bezigheid?

De favoriete bezigheid van mijn Wetters is absoluut graven naar muizen en mollen.

Heeft de hond een vacht die snel of langzaam droogt wanneer deze nat is geworden?

De ondervacht is snel droog, zodat ze het zelden koud hebben, maar ik vind wel dat de bovenvacht behoorlijk lang nat blijft.

Wat is vanuit uw eigen ervaring nu echt iets waar men op moet letten bij de aanschaf van dit ras?

Wetterhounen zijn heel erg lomp, als ze met elkaar spelen of met andere honden dan beuken ze die zo ondersteboven, ook al zijn deze honden veel groter. Als je pech hebt en je staat tijdens dit spel in de weg, lopen ze gewoon dwars door je heen en lig je ook onderuit.

Wat maakt dit ras nu het allerleukste, allermooiste ras ?

Ze zijn super aanhankelijk, hebben een geweldig karakter en ze bezitten zeer veel humor. Ze onthouden perfect wat jij als baasje leuk vind en doen dit dat speciaal voor jou. Ze zijn ook heel makkelijk in de omgang met andere honden, maar ze laten niet met zich sollen als de andere hond minder goede bedoelingen heeft. Boven al zijn ze totaal niet snel van hun stuk te krijgen en zijn daardoor ook helemaal niet schrikkerig. Bovendien gaan ze voor dik en dun voor hun baasje en de overige gezinsleden.

Zou u nog wat tips en tricks voor potentiele baasjes?

Je moet gewoon wat laconiek zijn en niet de verwachting hebben dat je dit ras tot het uiterste kunt trainen. Het is juist dat eigenzinnige dat dit ras zo uniek maakt!

Brandon Baker