Menu

Zoals de ouden zongen, piepen de jongen!

2015-10-22 13.51.57Dit spreekwoord geldt voor vele dingen in het leven. Ook wanneer we het over de voeding van onze honden hebben is het een waarheid als een koe! Tijdens mijn jeugd, toen mijn ouders zelf nog meerdere nesten fokten heb ik zelf ervaren, en dit werd door de vele oude fokkers die ik later sprak steeds weer bevestigd, dat de koe een belangrijk onderwerp was wanneer het over die voeding ging.

Maar wat hebben koeien nou met puppyvoeding te maken zult u zich afvragen?

Natuurlijk is moedermelk de belangrijkste voeding van de pasgeboren puppy’s. Maar wanneer er niet voldoende moedermelk is, moet er met een flesje melk bij worden gegeven. Vroeger gebruikten ook wij daar een kunstmelk voor op basis van koeienmelk. Altijd wanneer dit moest gebeuren en later weer ter sprake kwam, kwam er ook steevast de opmerking dat de puppy’s dan wel heel vaak diarree kregen. Sinds 2004, toen wij Farm Food No.1 hebben ontwikkeld, weten we dat een kunstmelk op basis van volle geitenmelk dit soort problemen niet geeft. Dus in noodgevallen is de geit voor het allereerste begin van de puppy’s beter dan de koe.

Net als de meeste fokkers gaven wij de pups, naast de moedermelk, vanaf de leeftijd van 3-4 weken bolletjes tartaar en stukjes hart. Zodra ze zelfstandig konden eten kwam hier steeds meer pens en kopvlees bij. En jawel: alles van de koe! Het was algemeen bekend dat dit moest omdat de puppy’s anders geen gezonde darmen kregen en dat dit door zou werken in hun verdere gezondheid.

In de huidige tijd wordt steeds meer bekend over darmgezondheid en steeds vaker wordt wetenschappelijk vastgesteld dat de meeste ziektes hun oorsprong vinden in een ongezonde darm. Door mijn studie weet ik het, en door mij werk ervaar ik het, dat dit een waarheid is als een koe.

Daarom “piepen” ik en mijn collega’s altijd om bij puppyvoeding steeds te beginnen met vers vlees (Farm Food Fresh) om zo vroeg mogelijk een gezonde, sterke darmflora op te bouwen. En jawel: altijd vlees van de koe!.

Door : Voedingsexpert – Maarten de Weerd

 

Annemarie Bruning