Menu

Rust in de roedel

De kerst-dagen en de jaarwisseling zijn net voorbij en er is een grote kans dat we heerlijk hebben gegeten. Ik kan misschien, als ik naar mijzelf kijk, wel zeggen dat we gegeten hebben als een wolf. Maar wat doen we nadat we heerlijk en veel hebben gegeten? Dan gaan we in de meeste gevallen lekker uitbuiken. Van sporten of een flinke wandeling na de maaltijd is meestal geen sprake.

Tijdens het uitbuiken zitten we lekker onderuitgezakt op de bank (tenminste… ik wel!) en is het even lekker rustig. We nemen een lekker kopje koffie, een kop thee of een lekker glas whisky en nemen er nog een lekker bonbonnetje bij. Daar worden we blij van! Meestal vinden dan ook nog eens de goede gesprekken plaats.

De meeste honden kauwen om hun tanden schoon te houden of omdat ze het gewoon lekker vinden. In de natuur kauwen wolven vaak op een stuk huid van de prooi. Door het speeksel in de bek lost het collageen (bindweefsel) van de huid op. Dit opgeloste collageen heeft de eigenschap om tandplak op te lossen. Bij onze huishond kunnen we de huid van het prooidier vervangen door Farm Food Rawhide. Rawhide is onderhuids bindweefsel en is daardoor een “smakelijke, natuurlijke tandenborstel”.

Wat veel mensen echter niet weten is dat het kauwen ook nog een ander effect heeft. Voor veel honden zorgt dit kauwen voor rust. Dit gebeurt ook in het wild bij een roedel wolven. Na de jacht als alle wolven letterlijk hun buik rond hebben gegeten wordt er op een rustige plek uitgebuikt. Het laatste restje van de prooi (o.a. de huid, een bot met een beetje vlees of een stuk vlees) dat een paar dagen daarvoor is begraven wordt opgegraven en de hele roedel begint in alle rust hierop te knagen. Tijdens dit kauwen wordt er een stofje in de hersenen aangemaakt. Dit stofje heet endorfine (het gelukshormoon) en zorgt voor een prettig gevoel en geeft een stuk rust wat weer ten goede komt aan de verhoudingen in de roedel.

Voor uw hond is “rust en reinheid” ook heel belangrijk. Als voedingsdeskundige adviseren we daarom altijd om de Rawhide kluif in ieder geval na de maaltijd te geven om de tanden schoon te maken. Daarnaast geeft het uw hond een rustmoment.

Als uw hond dus lekker bij u ligt te kauwen denk dan nog eens aan deze blog, pak er een kopje koffie bij en neem een lekker chocolaatje. Dat zorgt voor rust in de roedel!

Maarten de Weerd

Voedingsexpert Farm Food Hondenvoeding

Annemarie Bruning