Menu

Steppen met je hond

 

Auteur: Carlien Harms

Als fervent hardloopster (met hond) vond ik andere sporten minder aantrekkelijk. Dat was onwetendheid. Wanneer je niet kunt hardlopen door een blessure is steppen (dogscooter) of fietsen (bikejoring) namelijk een fantastische uitkomst. Zeker wanneer dan blijkt dat óók deze sporten geweldig zijn om samen met je hond te beleven! Dat is mijn ervaring.

Ik ben gestart met steppen toen ik door een blessure tijdelijk niet meer kon canicrossen. Ik moest mijn honden wel blijven trainen en ben op de step gestept. Omdat ik zeer krachtige en snelle honden heb, was in het begin ‘meesteppen’ niet aan de orde. Ik was veel te druk met sturen en remmen dat ik vergat zelf iets te doen. Toen ik het op de step staan meer gewend was, ben ikzelf ook iets meer gaan meesteppen. Want het is in principe wel de bedoeling dat je samen met je hond ‘sport’ en dat je de hond wat ‘ontlast’.

Net als bij het bikejoring moet de hond minimaal 18 maanden oud zijn, dat de hond goed de commando’s weet (o.a.links, rechts, rustig en stop) en dat je goed materiaal hebt.

De step moet geschikt zijn voor onverharde paden en een lage treeplank hebben zodat je makkelijk mee kunt steppen. De hond draagt een speciaal tuig en zit met een elastische lijn van maximaal 2,5 meter lang aan het frame van de step vast. Een lijnuithouder van flexibel materiaal voorkomt dat de lijn het voorwiel kan raken. Bij wedstrijden wordt meestal over de korte afstand (2-3 km) gestept maar op een vlak en rollend parcours is een langere afstand (5-6 km) geen probleem. Voor de meeste honden (niet raszuivere sledehonden) is een ontheffing verplicht. Dit moet je als eigenaar van de hond aanvragen bij RVO. Voor de stepper zijn een helm en handschoenen wel handig. Als je valt heb je dan iets bescherming. Zelf step ik altijd met een protectievest. Ook een sportbril is een aanrader! Zoek voor trainingen altijd paden met een zachte ondergrond (voor asfalt zijn hondenpoten niet geschikt) en houd er rekening mee dat een hond snel last heeft van warmte. Steppen is voor de hond over het algemeen een zwaardere belasting dan canicrossen. Voor honden met een hoge basissnelheid een perfecte aanvulling op het canicrossen. En voor het baasje ook een mogelijkheid om af en toe de benen iets rust te geven om en om 😉

Voor meer informatie: www.canicrossnederland.nl

 

Brandon Baker