Menu

Met de kennis van nu zou men huidproblemen toch niet meer verwachten…

Tegenwoordig weet men heel veel van voeding en zijn er zoveel verschillende soorten voeders op de markt, van pup tot senior en die gespecialiseerd zijn in bepaalde rassen en/of kwalen. Men zou dan toch verwachten dat alle honden gezond zijn en geen huidproblemen meer zouden hebben?

Helaas is dit in de praktijk toch anders. Circa 30 procent van de hondenpopulatie heeft last van huidproblemen en kampen met jeuk, doorlopend haaruitval, kale plekken en dergelijke.

Vaak denkt men bij jeuk aan vlooien en wordt er niet gedacht dat dit ook van binnenuit kan ontstaan.  De huid is namelijk het grootste orgaan van lichaam en zorgt, in samenwerking met de lever, voor het afvoeren van afvalstoffen. De lever is het eerste opslagpunt, wanneer de lever de schadelijke stoffen niet meer kan verwerken en afvoeren, dan wordt het elders in het lichaam opgeslagen. Denk aan een zolderkamer, wanneer men veel spullen bewaart moet je of een grote schoonmaak houden of een andere kamer zoeken om de spullen op te bergen! Bij een hond kan het zo zijn, dat er in een voeding veel stoffen gaat in zitten, waar een hond niet veel mee kan, o.a. kleur-, geur en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, antioxidanten etc.

Wanneer een hond namelijk veel van deze stoffen dagelijks via voeding binnen krijgt, wordt de lever hierdoor extra belast en gaat het een andere “kamer” zoeken namelijk de huid. Denk hierbij ook aan tussen de teentjes, de oksels en/of de oren van uw hond. Deze overbelasting veroorzaakt vaak de jeuk.

Medicatie tegen de jeuk wordt al veel ingezet, echter is het heel erg belangrijk om het lichaam eerst te reinigen (ontgiften) om zo een grote schoonmaak te kunnen houden.

Om een grote schoonmaak te kunnen houden is het voor de hond zinvol om de darmflora op peil te brengen. Bij honden die huidproblemen hebben is er vrijwel altijd sprake van een te schrale darmflora. Daarom is het van groot belang om te beginnen met wederopbouw van de darmflora.

Door de jarenlange ervaring hebben wij gemerkt dat, het geven van vers vlees op basis van vuile pens (min. 60%), b.v. Farm Food Fresh Pens en Hart compleet, een positief effect heeft bij de behandeling van de huidproblemen. Wel is het zo dat de afvalstoffen via de huid moeten worden afgescheiden, waardoor dit voor een tijdelijk verergering kan zorgen.  Dat is een positief signaal, dan is het lichaam namelijk begonnen met ontgiften van het hele organisme.

Echter; voorkomen is veel beter dan genezen en is het belangrijk om een voeding te geven die er voor zorgt dat de “kamer” (de lever) niet te vol raakt.

Heeft uw hond last van huidproblemen, dan helpen wij u graag om samen met u specifiek op het probleem van uw hond in te gaan. Tel. 0548-619977 of mail naar info@farmfood.nl

Annemarie Bruning