Menu

Hoe leer je een Stafford omgaan met andere honden? | Deel 7

 

Om honden met elkaar te leren om gaan is in eerste instantie de socialisatie een belangrijk proces. In de eerste levensfase van de hond leert hij wie hij is, wat erbij hoort en wat veilig is. In die fase, tussen de drie en acht weken moet de hond dus in contact komen met andere honden. Ook in de periode daarna, tussen de acht en twaalf weken gaat de hond zijn sociale vaardigheden ontdekken en ontwikkelen. Contact met andere honden is ook hier belangrijk mits het gedoceerd wordt aangeboden. Sommige hondeneigenaren of hondenscholen zetten allerlei types pups met verschillende karakters bij elkaar. Zo kan het zijn dat sommige honden gesterkt worden in hun, bijvoorbeeld, drukke of onbehouwen gedrag doordat hij de kans krijgt om over andere pups ‘heen te walsen’. Het is van belang dat je de honden gedoceerd met elkaar laat spelen en dat je goed kijkt met welke hond je je pup laat spelen. Het alleen maar zien van andere honden hoort ook bij de socialisatie; er zijn grote honden, kleine honden, hangende staart, krulstaart, hoog op de poten, laag op de poten, enz. Verschillende honden zien en meemaken zorgt vaak voor een stabiele basis qua sociaal gedrag. Het is niet zo dat een hond zomaar met elke hond moet spelen om sociaal te worden. Sterker nog; in de periode tussen de tien en vijftien weken is een hond ook betrekkelijk gevoelig voor trauma’s dus opletten is een must.

Als een hond een probleem heeft met andere honden zijn er verschillende therapiemethoden. Het is van belang om eerst een reëel doel te stellen en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Om qua therapie maar wat te noemen is het bijvoorbeeld een optie om te gaan trainen op afstand van andere honden. Dan start je op de afstand waarop de hond nog bereikbaar is voor de eigenaar en bijvoorbeeld beloningsbrokjes. Stapsgewijs ga je dan dichterbij trainen waarbij je probeert te zorgen dat de hond open blijft om te leren. Daarnaast is een veelgebruikte methode om de hond af te leiden met een snoepje of bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje. Dat kan zeker werken om hem net voorbij een andere hond te krijgen.

Het is zo dat we geregeld probleemgevallen krijgen in het gedrag met andere honden en over het algemeen raad ik aan professionele hulp in te schakelen. Met alles geld natuurlijk ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dus een goede fokker zoeken (www.fairpup.nl) en een goede start maken qua socialisatie. Op een goede hondenschool kunnen een hoop problemen voor komen en een basis creëren voor een hond met een geweldig gedrag en een optimale binding met de eigenaar.

Brandon Baker