Menu

Het juiste voer vinden bij voedselallergie..

 

De “Puzzeltocht” van chihuahua Boris

Bij Boris was het een heel gepuzzel om precies te achterhalen wat nu eigenlijk de tricker was voor de enorme buikklachten, die hij had na het eten van zijn maaltijd. Tevens was hij ook midden in de nacht erg onrustig en lag hij krom van de pijn. Hadden wij te maken met een echte of een valse allergie??

Bij voedselallergie reageert het afweersysteem (te) sterk op bepaalde eiwitten, ook wel allergenen genoemd, die in voeding voorkomen. Er worden tegen deze eiwitten antistoffen aangemaakt, die bij niet-allergische honden niet worden geproduceerd. De reactie op deze antistoffen veroorzaakt uiteindelijk de klachten.

Bij Boris zijn wij eerste instantie gestart met Farm Food Fresh Rundvlees compleet en dit ging de eerste tijd ook echt helemaal geweldig. Toch waren er tijden dat het niet zo goed met hem ging. Mijn vraag was toen, waarom heeft hij dan wel goede periodes…

Heeft het echt te maken met bepaalde eiwitten in de voeding of toch met het feit dat Boris mogelijk spanning opbouwt?.. Vandaar de “puzzeltocht”, waar ik samen met Ilse middenin stond.

Op dat moment waren wij bezig met een test fase van Farm Food HE Schaap. Alhoewel Farm Food overtuigd is van de positieve eigenschappen van rundvlees, kregen wij toch de vraag uit de markt om een andere variant te lanceren. Uiteindelijk dezelfde samenstelling als onze Farm Food HE Classic, echter is het rundvleesmeel vervangen door schapenvleesmeel. Waarom schapenvleesmeel en geen kip of andere (jonge) dieren? Dat heeft te maken met het feit dat wij sowieso geen dieren willen gebruiken waarbij de kans bestaat dat het vlees (nog) veel “natuurlijke” groeihormonen en/of proline bevat. Onze ervaring is dat een combinatie van deze factoren een nadelige invloed kan hebben op de totale gezondheid van de honden. Vooral groei en vruchtbaarheid van jonge honden lijken hieronder te lijden.

Bij Boris moesten wij dingen gaan uitsluiten en het leek erop dat we toch te maken hadden met een allergie.  Omdat wij met de testfase bezig waren, hebben wij Ilse gevraagd of zij wilde meewerken aan deze test. Dat wilde ze wel. Al gauw zagen wij bij Boris resultaat en sinds hij op de Farm Food HE Schaap staat (nu ook verkrijgbaar in de winkel) heeft hij geen enkel probleem meer en was de puzzel opgelost…..

Lees hier de blog van Ilse

Boris was deze week te gast in de studio, waar we het ook met Ilse kort hebben gehad over het probleem.

Brandon Baker