Menu

Een nare gewoonte….

3 december 2016

 

Tja, ik had deze blog ook de titel ‘poep eten’ kunnen noemen, maar dat is behoorlijk plastisch… maar aan de andere kant… daarmee sloten we ook ons voedingsspreekuur af. Het was, om eerlijk te zijn, heerlijk! Ik moet echter wel wat bekennen: onze visagiste Sharon van Looveren is net voor de opname druk in de weer geweest met ontbijtkoek en water en heeft een paar mooie drollen weten te fabriceren! Waarvoor mijn complimenten!

Maar goed… in ons voedingsspreekuur gaven we al in het kort aan hoe dit probleem opgelost kon worden. Omdat het een vrij groot en bekend probleem is wil ik er door middel van deze blog uitgebreid bij stil staan en een paar tips geven. U had tenslotte nog iets van mij tegoed. Vorige week was mijn blog wat aan de korte kant.

Het eten van poep kan verschillende redenen hebben:

Het is een gedragsprobleem.

Het is een verslaving.

Het is een tekort in de voeding.

Het is volgens de hond een noodzakelijke aanvulling.

Gedrag:

Het eten van poep is een zelfbelonend gedrag, de straf die erop volgt weegt niet op tegen de beloning die er al is geweest (het naar binnen werken van poep). Ook kan de hond de straf zien als een beloning (ook al is deze negatief). Een oplossing hiervoor is het doorbreken van het gedrag, de hond aan de lijn houden en goed in de gaten houden en bij een risico de aandacht van de hond vragen met een super lekkere beloning. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze Farm Food Trainers van gedroogd runderhart of hertenhart. Ook kunt u hiervoor kaas, worst of gekookte kip gebruiken. Loop vervolgens voorbij de drol en beloon de hond uitbundig. Dit zal af en toe mis gaan en als de hond toch een drol in de bek heeft probeer deze dan eruit te vissen (hoe vies het misschien ook is).

De verslaving:

Veel hondenvoeders bevatten kleur, geur- en smaakstoffen. Deze stoffen verteren niet. De drol smaakt en ruikt nog precies hetzelfde als de hondenbrok. Het nadeel is dat die stoffen ook verslavend werken voor de hond. Kattenpoep is een delicatesse voor de hond, niet alleen vanwege de verslavende stoffen maar ook vanwege het hoge vleesaandeel in kattenvoer. Afleren is ook d.m.v. dezelfde methode als gedrag.

De noodzakelijke aanvulling:

Dit geldt alleen voor paardenpoep. Paardenpoep bevat veel half verteerde vezels, ook bevat deze veel goede bacteriën. De hond eet paardenpoep omdat het lekker is en omdat de hond zelf weet dat het goed is ter aanvulling van de darmflora. Ikzelf vind het geen ramp als mijn hond Dessa een keer paardenpoep eet. Het kan geen kwaad en is in feite gezond. Alleen kan het paard net ontwormd zijn en kan dat ontwormingsmiddel in de poep zitten en daar wordt voor gewaarschuwd. Een aantal honden kunnen heel ziek van dat middel worden. Maar dat zijn honden met de blue merle factor (schimmel kleur, getijgerd, blauwe ogen) en collie-achtigen. Het is daarom verstandig om dit type hond geen paardenpoep te laten eten. Het afleren kan door de methode omschreven bij het gedragsprobleem.

Het tekort in de voeding:

Met een tekort in de voeding wordt bedoeld dat de hond in onbalans is omdat niet alles uit de voeding gehaald wordt wat eruit gehaald kan worden. Vaak komt dat door allerlei stoffen die in een voeding zitten die er niet in horen.

Ook heeft het te maken met de darmflora van de hond. Door een te schrale darmflora kan de hond ook niet alles uit de voeding halen. De hond gaat dan proberen om zelf zijn darmflora aan te vullen door viezigheid, vooral poep, te gaan eten. Maar vaak werkt dit negatief of irriterend voor de maag en om die irritatie weg te halen gaat de hond nog meer viezigheid eten.

De therapie hiervoor is om ervoor te zorgen dat de darmflora geoptimaliseerd wordt. De darmflora wordt goed opgebouwd door 14 dagen Farm Food Fresh Pens en Hart Compleet te geven. Daarna kunt u Farm Food HE door het compleet vers vlees mengen. U kunt dan gedurende twee weken vers vlees verminderen en Farm Food vermeerderen (100 gram Farm Food Fresh komt overeen met 50 gram Farm Food HE brokken). Na een maand kunt u volledig Farm food geven. Naast Farm Food HE adviseren wij minimaal 1 dag in de week Farm Food Fresh pens en hart compleet vers vlees te blijven geven om de darm flora op peil te houden.

Bron: Maarten de Weerd – voedingsexpert Farm Food Hondenvoeding

Brandon Baker