Menu

Huidproblemen

17 december 2016

 

Bij Mojo de Old English Bulldog was de jeuk zo erg dat hij er helemaal timide van werd. Heb zelf maar eens jeuk daar zou u toch ook ‘horendol’ van worden…. Fam. Martens nam contact met mij op , omdat het met Mojo steeds slechter werd en hij ook niet meer wou eten.

Vaak denkt men bij jeuk aan vlooien en wordt er niet aan gedacht dat jeuk ook van binnenuit kan ontstaan. De huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en zorgt, in samenwerking met de lever, voor het afvoeren van afvalstoffen. De lever is het eerste opslagpunt. Wanneer de lever de schadelijke stoffen niet meer kan verwerken en afvoeren, dan worden deze elders in het lichaam opgeslagen. Denk aan een zolderkamer.. , wanneer je veel spullen bewaart moet je of een grote schoonmaak houden of meer ruimte zoeken om de spullen op te bergen! Bij een hond kan het zo zijn, dat er in bepaalde voeding veel stoffen zitten, waar de hond niet veel mee kan, o.a. kleur- , geur en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, antioxidanten etc. Wanneer een hond namelijk veel van deze stoffen dagelijks via voeding binnen krijgt wordt de lever hierdoor extra belast en gaat deze een andere “kamer” zoeken, namelijk de huid. Denk hierbij ook aan de huid tussen de teentjes, in de oksels en/of de oren van uw hond. Deze overbelasting veroorzaakt vaak de jeuk.

Medicatie tegen de jeuk of hypoallergene voeding wordt veel ingezet, echter… het is heel erg belangrijk om het lichaam eerst te reinigen (ontgiften) om zo een grote schoonmaak te kunnen houden (Kern van het probleem zo aan te pakken).

Bij Mojo moest ook een grote schoonmaak gehouden worden en daardoor was het zinvol om de darmflora op peil te brengen d.m.v. vuile pens (Farm Food Fresh Pens en Hart compleet. Bij honden die huidproblemen hebben is er vrijwel altijd sprake van een te schrale darmflora. Daarom is het van groot belang om te beginnen met wederopbouw van de darmflora.

Wel is het zo dat afvalstoffen via de huid moeten worden afgescheiden, waardoor dit voor tijdelijke verergering kan zorgen. Dat was bij Mojo ook het geval. Dat was een positief signaal.., dan is het lichaam namelijk begonnen met ontgiften van het hele organisme. Hij begon weer actiever te worden en de jeuk nam gelukkig snel af. Mojo blij, wij blij…..

Heeft uw hond last van huidproblemen, dan helpen wij u graag om samen met u specifiek op het probleem van uw hond in te gaan. Tel. 0548-619977 of mail naar info@farmfood.nl

Auteur: Annelie de Jonge – voedingsexpert Farm Food hondenvoeding

Lees hier de blog van Jan en Carla

Mojo was deze week te gast in de studio, waar we het ook met Jan en Carla kort hebben gehad over het probleem.

Brandon Baker