Menu

Dansen op de muziek met je hond

 

Doggydance, Canine Freestyle, Heelwork to music, Dogdance, wat is het eigenlijk? Zo ingewikkeld als het vinden van een juiste benaming is het gelukkig niet. Het is een creatieve sport waarbij hond en handler oefeningen laten zien die vloeiend in elkaar overgaan en het thema van de muziek uitdrukken. In tegenstelling tot veel andere sporten zijn er geen verplichte oefeningen, dus kan je gebruik maken van de kwaliteiten en mogelijkheden van jouw hond. Die mogelijkheden zijn echt eindeloos. En nee, je hoeft niet perse een bordercollie te hebben om in deze sport een topprestatie neer te zetten. Het is zelfs een Newfoundlander gelukt om wereld kampioen te worden, maar ook de chihuahua is een veel gezien ras in deze sport.

Zullen we eens kijken of jezelf aan de slag kan met een oefening uit de Dogdance?

Twist:

Bij deze oefening draait de hond uiteindelijk een rondje om zijn eigen as. Aanvankelijk leer je deze oefening aan, wanneer de hond zich vóór je bevindt. Later kun je hem ook naast je doen en zelfs tijdens het volgen, dus wanneer je samen voorwaarts beweegt.

Stap 1: Laat de hond voor je zitten of staan en begin het met clicken voor het aanraken van je hand. (En als je het jezelf gemakkelijk wilt maken houd je een voertje in je hand om mee te sturen)

Stap 2: Biedt je linkerhand aan als hand-touch en lok je hem met een beweging in een Twist door je hand in een wijde cirkelbeweging te bewegen. Let op dat je dit niet te snel doet, de hond moet je hand kunnen blijven volgen. Wanneer je hond je handbeweging volgt, click je en geef je de beloning. Dit hoeft nog niet een volledige cirkel te zijn. Een kwart cirkel is aanvankelijk genoeg voor een click. Je legt de lat steeds iets hoger, maar wel alleen als je hond succes heeft in wat hij probeert. De beloning zou je ook in het verlengde van de beweging voor de hond uit kunnen  gooien, dit creëert snelheid. Probeer te clicken als je hond nog in de beweging is, en dus niet als hij na een twist is gaan zitten.

Stap3: Wanneer je er 100% zeker van bent dat je hond je hand zal volgen in de twistbeweging kun je het commando “Twist” geven op het  moment dat de hond de oefening aan het uitvoeren is. Dus het commando wordt pas geïntroduceerd wanneer de hond al weet wat de bedoeling is. Hierdoor krijg je een hond die snel en enthousiast op je commando’s gaat reageren.

Stap 4: Laat je hond meerdere “Twists” doen voor dat je clickt en beloont.

Stap 5: Vergroot de afstand tussen je hand en je hond met een paar centimeter. Click als de afstand er is en je hond de beweging volgt. Springt je hond naar je hand op dan zeg je niets, maar blijft rustig je cirkelende beweging maken op dezelfde afstand totdat de hond door heeft dat springen geen click oplevert. Is de hond in beweging met 4 poten op de grond, dan clicken en belonen.

Stap 6: Uiteindelijk ga je je handgebaar zo ver afbouwen in kleine stapjes, dat alleen een stemcommando ”Twist” voldoende is om de beweging uit te voeren

Brandon Baker