Menu

Bijzondere honden Eefje en Juultje

Eefje is nu 5 jaar oud. Op de dag van de tv opname was het ook haar verjaardag! Een vrolijk hondje, vriendelijk en enthousiast naar iedereen en alles. Ze kreeg vanaf het begin Royal Canin en dat beviel eerst goed. Maar al gauw merkten we dat ze minder trek kreeg, zachtere ontlasting…dus meerdere goede merken uitgeprobeerd, maar dat mocht niet baten.

Achteraf merkten we dat ze rond iedere loopsheid telkens lichamelijke klachten kreeg. Toen ze bijna 2 jaar was, werd ze weer loops en deze periode verliep nóg problematischer dan alle vorige. Ze heeft meerdere onderzoeken gekregen bij de dierenarts in die paar jaar tijd…op een gegeven moment at en dronk ze helemaal niet meer, toen met prednison en astronautenvoer weer langzaam opgekrabbeld.

Ik hoorde al van meerdere mensen over vers voer, maar wélk vers vlees? Wanneer weet je of dát weer goed is voor jouw hond? Ikzelf ben bekend met voedingsallergieën en intoleranties, dus weet dat het heel belangrijk is dat de darmflora goed functioneert.

Toen kwam ik via Google op Farm Food terecht. Dat sprak me meteen al aan, omdat dit heel puur is, er geen afval gebruikt wordt en geen toevoegingen zijn. Ik had al verschillende verhalen gelezen op hun site van andere hondenbezitters, tot ik een verhaal tegenkwam dat veel leek op de klachten van Eefje.

Daarop heb ik meteen contact gezocht met Annelie, voedingsdeskundige van Farm Food.

Gestart met vers vlees, rund, daarna hart en pens. Eefje is nog nooit zó blij geweest met eten, als met dit voer. (En nu nog steeds)

Vrij snel werd de ontlasting al beter… ze knapte goed op en werd weer helemaal blij en fit en na verloop van tijd hebben we besloten om haar dan bij de eerstkomende loopsheid te laten dekken, dan kon ze daarna ook meteen gesteriliseerd worden. Dan hadden we tóch één nestje gekregen met Eefje, waar de vereniging van de Hollandse Smoushond om vroeg.. De zwangerschap verliep goed en op 17 januari 2014 heeft ze haar nestje gekregen. Toen was ze 2,5 jaar.

Dat ging allemaal goed. Toen het nestje nog onderzocht bij de dierenarts. Echter, het allereerste pupje, Juultje, bleek een hazenlipje te hebben. Ze kon niet drinken bij Eefje, niet zuigen, dus ze had sondevoeding nodig. Uiteraard Annelie (in paniek!) wéér ingeschakeld, en advies gekregen om Farm Food No.1 te gebruiken…puppygeitenmelk, waar je normaal dus mee gaat bijvoeden, maar Juultje heeft het de hele periode gekregen, eerst met sondevoeding de eerste 4 weken, daarna pap, totdat ze ongeveer 5,5 week was, en toen vers vlees. En óók dát ging supergoed! Dus hier ook alweer geadviseerd door Annelie, qua hoeveelheid, óók voor de andere pups, totdat ze weggingen. Zij gebruiken ook nog steeds Farm Food. En als ze een keer last van hun darmen hebben…even een dag of een paar dagen vers vlees en ze zijn weer fit.

In de eerste aflevering van HondenTV vertelde Maarten dat het goed is voor een hond om ná het eten op een lekker botje te kluiven. Dat wist ik niet, maar wel logisch natuurlijk als je erover nadenkt, want dat stimuleert de darmwerking. Dat hebben we al opgemerkt! Maar goed, de runderoren zijn zó heerlijk dat ze maar blíjven knauwen! Oók goed voor de tanden en ook bezigheidstherapie… ze vervelen zich niet .

Op vakantie nemen we de diepvriesworstjes óók mee, is ideaal.

En alle dank gaat van ons uit naar Annelie! We konden àltijd! bij haar terecht…en dat was écht vaak! Ook superleuk dat we haar nu in levende lijve hebben gezien en mee hebben gesproken!

Brandon Baker